Ofte stilte spørsmål om medlemskap

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål.



  • For å bli ordinært medlem i Regnskap Norge må du inneha autorisasjon som regnskapsfører.

    Unntaksvis kan de som studerer regnskap og økonomi på bachelor- eller masternivå, eller ute i toårig praksis tegne student- og praksismedlemskap . Daglig ledere og regnskapsmedarbeidere uten autorisasjon kan søke om medlemskap så lenge de jobber i et regnskapsforetak som har tegnet serviceabonnement i foreningen.

    Vi har også gjort unntak for tidligere medlemmer (dvs. tidligere autoriserte) som har deponert på tittelen eller gått av med pensjon. De kan tegne deponert- eller pensjonistmedlemskap ved å ta kontakt med Regnskap Norge.

  • Dersom du er tilknyttet et regnskapsforetak omfatter medlemskapet både person og bedrift. Jeg følger våre vedtekter må minst en autorisert regnskapsfører tegne personlig medlemskap i tillegg til bedriftens tilknytning. Årsaken er at så lenge du som autorisert regnskapsfører er aktiv i regnskapssyret og fører regnskap for andre, vil du måtte underlegge deg Regnskap Norge sin kvalitetskontroll. Hvis selskapet ikke er tilknyttet oss, mister vi kontrollfunksjonen og det strider med våre vedtekter og vår avtale med Finanstilsynet.

    Dersom du er autorisert, men ikke tilknyttet et regnskapsforetak, kan du tegne et personlig medlemskap. Du må i tillegg tegne et personlig serviceabonnement som erstatning for manglende bedrifts tilknytning, men arbeidsgiver må likevel registrere seg.

  • Det kan du dessverre ikke.
    Så lenge du jobber regnskap i et autorisert regnskap må både person og bedrift ha tilknytning til Regnskap Norge. Årsaken er at så lenge du som autorisert regnskapsfører er aktiv i regnskapssyret og fører regnskap for andre, vil du måtte underlegge deg Regnskap Norge sin kvalitetskontroll. Hvis selskapet ikke er tilknyttet oss, mister vi kontrollfunksjonen og det strider med våre vedtekter og vår avtale med Finanstilsynet.

  • Er du statsautorisert regnskapsfører, student eller i praksis og ønsker å bli medlem i Regnskap Norge må du fylle ut innmeldingsskjema. Dette skjemaet inneholder alle opplysninger vi trenger for å registrere medlemskapet.

    Du mottar deretter en automatisk e-post med ditt medlemsnummer og passord/bedriften sitt kundenummer. Denne skal du ta vare på. Etter 1-2 virkedager får du en manuell godkjenning per e-post fra vår medlemsavdeling, og du får tilgang til all informasjon om medlemsfordeler etc. på regnskapsnorge.no.

    Er du daglig ledere og regnskapsmedarbeidere uten autorisasjon i et regnskapsforetal som har tegnet serviceabonnement i foreningen kan du benytte dette innmeldingsskjemaet.

  • Nei, når du har gått godkjenning fra Finanstilsynet må du selv søke om medlemskap i Regnskap Norge. Benytt vårt elektroniske innmeldingsskjema .

    Er du student-/praksismedlemskap pr i dag og har oppnådd autorisasjon må du søke om personlig medlemskap på nytt.

  • Prisen på medlemskapet avhengiger av hvilken medlemskategori du tilhører.  Oversikt over våre priser finner du på vår hjemmeside. 

  • Nei, du betaler kun for perioden du er medlem. Kontingenten beregnes fra og med måneden du melder deg inn og ut kalenderåret.

  • Medlemskontingenten finansierer alle sentrale foreningsinstitusjoner. Dette omfatter etablering, drift og utvikling av møteplasser, nettverk og samtlige utvalg i regi av Regnskap Norge. I tillegg dekker den myndighetspåvirkning og mediearbeid, forskning og bransjeutvikling samt utvikling av verktøy og hjelpemidler på web.

  • Medlemskontingenten er personlig, og dersom den dekkes av arbeidsgiver, lønnsinnberetningspliktig (med skatte- og arbeidsgiveravgiftsplikt). Føringen av denne vil derved gå over lønnssystemet (-kodene). For arbeidsgiver vil dekningen gi fradragsrett som lønnskostnad.

    Kontingent som betales til serviceorganisasjoner som utelukkende fungerer som ledd i medlemmenes virksomhet og som yter medlemmene bistand av teknisk, regnskapsmessig eller lignende art er fullt ut fradragsberettiget etter hovedregelen om fradrag i skatteloven § 6-1.
    Den serviceavgift (serviceabonnement) som betales til Regnskap Norge AS er med andre ord som et rent fagabonnement å regne, hvilket kan trekkes til fradrag som driftskostnad etter den alminnelige regelen i skatteloven som nevnt over. Det samme gjelder også kontrollavgiften og avgiften til Finanstilsynet.

  • Ja, alt du trenger å gjøre er å gi oss beskjed om at arbeidsgiver dekker medlemskapet og oppgi kontaktopplysninger. Dette kan gjøres direkte i innmeldingsskjemaet, eksisterende medlemmer kan benytte endringsskjemaet på Min profil. Faktura stiles da direkte til arbeidsgiver.

  • Alle virksomheter som innehar godkjenning som regnskapsselskap, og alle enkeltpersonforetak der eier er statsautorisert regnskapsfører.

    Regnskapsforetak som ønsker å være tilknyttet Regnskap Norge må i tillegg ha en profesjonsansvarsforsikring. Regnskap Norge har en kollektiv avtale med Gjensidige på profesjonsansvarsforsikring som regnskapsforetakene kan ta del i. Tegning av forsikring gjøres via innmeldingsskjemaet. 

    For mer informasjon om tegning, endring og oppsigelse av forsikring se våre ofte stilte spørsmål om forsikring

  • Selskap som velger å tegne serviceabonnement i Regnskap Norge (medlemskap) betaler kontroll- og serviceavgift. Dette blir regulert ut ifra årsverk innen regnskapsvirksomhet i bedriften. Pristabellen finner du på våre nettsider.

    I tillegg plikter alle virksomheter i Regnskap Norge å ha profesjonsansvarsforsikring. Denne kan tegnes via vår kollektive avtale med Gjensidige, men man trenger ikke å være tilsluttet denne avtalen. Egen forsikring kan også benyttes, men må da dokumenteres.

  • Utregningen av et årsverk er ukentlig arbeidstid i antall timer multiplisert med antall arbeidsuker i året.

    Vi legger til grunn 37,5 timers arbeidsuke og 5 ukers ferie slik at et årsverk utgjør ca 1 750 timer. Eventuelle overtidstimer telles ikke med, en og samme person kan derfor aldri utgjøre mer enn 1 årsverk.

  • Den personlige medlemskontingenten er en fast sum uavhengig av stillingsbrøk, men service- og kontrollavgift vil bli redusert siden det kun er faktiske arbeidstimer som ligger til grunn for årsverksberegningen.

  • Serviceavgiften finansierer drift og utvikling av Regnskap Norges faglige og kommersielle tjenestetilbud. Dette omfatter kurs og kunnskapsutvikling, faglig støtte og support, informasjonsformidling, fordelsavtaler, markedsføring, analysearbeid, webutvikling med mer.

    Kontrollavgiften finansierer drift og utvikling av Regnskap Norges kvalitetskontrollordning. Medlemmer skal kontrolleres minimum hvert syvende år.

  • Alle virksomheter med serviceabonnement i Regnskap Norge har anledning til å delta i denne ordningen. Alle virksomhetene plikter å ha  profesjonsansvarsforsikring, men trenger ikke å være tilknyttet den kollektive avtalen. Egen forsikring kan også benyttes, men må da dokumenteres.

    For mer informasjon om tegning, endring og oppsigelse av forsikring se våre ofte stilte spørsmål om forsikring

  • Som hovedregel dekker forsikringen det tap som regnskapsfører eventuelt påfører kunden på grunn av feil eller mangler i forbindelse med utførelsen av regnskapsføreroppdraget.

  • Enhver som i næring påtar seg å føre regnskap for andre må være autorisert, dette gjelder også selskaper. Du må derfor søke Finanstilsynet om godkjenning av selskapet. Her finner du mer informasjon og mal for søknad om autorisasjon som regnskapsførerselskap. Merk at Finanstilsynet må ha fattet vedtak om autorisasjon før selskapet tegner serviceabonnement (medlemskap) i Regnskap Norge.

  • Medlemsfordelene i Regnskap Norge er mange. Vi vil fremheve kursrabatten, "Min Oppdatering" en personlig oversikt over ditt etterutdanningskrav, tilgang til en rekke publikasjoner innenfor faget og bransjen og fri fagsupport. Se fullstendig oversikt over medlemsfordeler.

  • En statsautorisert regnskapsfører må ha minst 80 timer (77 timer tom. 2022) relevant etterutdanning (Finansregnskap med bokføring, skatte- og avgiftsrett, regnskapsføring og foretaksrett) i løpet av de tre foregående år eller i løpet av det inneværende og de to foregående år. Se nærmere om etterutdanningskravet i regnskapsføreroven § 3-4

    Dette finner du også mer informasjon om her

  • Forutsetningen for å opprettholde autorisasjonen som regnskapsfører er at etterutdanningskravet er oppfylt til enhver tid. Dersom etterutdanningskravet ikke oppflylles vil det kunne medføre tilbakekall av autorisasjonen.

    En av medlemsfordelene i Regnskap Norge er oversikten «Min Oppdatering» som viser deg hvordan du ligger an i forhold til etterudanningskravet. Timer fra Regnskap Norge-kurs legger seg automatisk inn i oversikten, i tillegg kan du selv legge inn godkjente timer fra andre kurstilbydere. Oversikten tar også hensyn til kurs du allerede er påmeldt, men ikke gjennomført. 

  • Medlemskapet i Regnskap Norge er personlig og løper fra og med den dagen du har meldt deg inn. 

    Utmelding/oppsigelse av medlemskapet skal skje skriftlig og kan sendes pr e-post til medlemssenter@regnskapnorge.no

    Oppsigelse av en bedrifts serviceabonnement inkl. forsikring har 30 dagers oppsigelsesfrist. Unntak rundt avvikling pr 1. januar kan forekomme.