Nedetiden i Altinn utsettes ikke

Nedetid gjennomføres som planlagt i tiden fredag 9.12 kl 20 til søndag 11.12 kl 13.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Regnskap Norge har overfor Altinn sentralforvaltning tatt opp at nedetid rett før fristen for levering av mva-oppgaver ikke er akseptabelt, og anmodet om at nedetiden flyttes. I sitt svar skriver Altinn sentralforvaltning følgende:

"Det er dessverre ikke mulig å utsette den planlagte nedetiden. Den skyldes at vår driftsleverandør skal flytte Altinn sitt driftsmiljø fysisk, det vil si fra en hall til en annen. Dette er ikke noe vi har tatt initiativ til, og skyldes altså ikke endringer i Altinn. Som dere vet har vi de siste årene kjørt produksjonssettinger og vedlikehold i Altinn uten nedetid. Dette er i praksis ikke mulig denne gangen. 

At vi må ty til helga før en mva-frist sier noe om hvor viktig Altinn er blitt som digital infrastruktur. Vi har nå høyvolumperiode hele året. For eksempel hadde forrige helg hadde vært like problematisk på grunn av innleveringsfrist for A-meldingen for alle arbeidsgivere mandag 5. desember, og neste helg er dagen etter at nærmere 4 millioner brukere har fått beskjed om at skattetrekksmeldingen er tilgjengelig i Altinn, så det hadde heller ikke vært et godt tidspunkt. 

Vi har stor forståelse for at nedetiden skaper frustrasjon hos deres medlemmer. Dette er ikke en ønsket situasjon for oss heller. Erfaringstall fra i fjor høst, da mva-fristen for oktoberterminen var på en mandag, viser at det ble sendt inn cirka 4000 mva-oppgaver på lørdag og omtrent tilsvarende på søndag, mens det kom inn 38 000 oppgaver på mandagen, så trykket er iallfall betydelig lavere i helgen. Vi fikk utsatt nedetiden fra fredag kl. 16 til kl. 20, noe vi også tror kan være viktig for mange regnskapsførere. Heldigvis kan mange profesjonelle brukere gjøre MVA-oppgavene klare i fagsystemene sine slik at bare overføring og innsending skjer på mandag. Men som sagt, vi har stor forståelse for frustrasjonen og beklager ulempene dette medfører for de profesjonelle Altinn-brukerne og for næringsdrivende generelt."