Kompensasjonsordningen – egenandelen halveres

Endringen vil gjøre at rundt 10 000 flere bedrifter vil bli omfattet av ordningen.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag 28. april, innledet finansminister Jan Tore Sanner med at det vil gjøres justeringer i kompensasjonsordningen. 

Kompensasjonsordningen, som kom på plass i rekordfart, har vært i drift en drøy uke. 13 500 bedrifter har allerede fått utbetalt støtte.

– Ordningen er utformet med mål om å unngå unødige konkurser og oppsigelser. Da er det viktigere at de aller fleste bedriftene får pengene raskt, enn at ordningen treffer perfekt og 100 % rettferdig, sa Finansministeren. – Derfor gjør vi nå noen justeringer slik at ordningen treffer enda litt bedre i neste søknadsrunde, i midten av mai en gang.

Alle justeringene er ikke helt i mål ennå, men noen er klare:

  • Egenandelen på 10 000 kroner, som bedrifter må betale dersom de ikke er stengt ned av staten, er vurdert som for høy. Den vil derfor bli halvert til 5 000 kroner fra og med søknaden for april. Ifølge anslagene til myndighetene vil det føre til at rundt 10 000 flere bedrifter vil bli omfattet av ordningen. Ingen vil få kompensert alt, og en mindre egenandel vil derfor beholdes.
  • Det vil åpnes for at bedrifter som er pålagt å stenge vil få kompensasjon for uunngåelige kostnader i forbindelse med stell av dyr. Dette inkluderer også fôr. Dette kommer først på plass for søknadsrunden som gjelder for april, men vil bli tilbakebetalt for mars.
  • Det jobbes videre med å få på plass en beregningsmodell som treffer sesongbedriftene bedre. Disse bedriftene, alpinsentre og fornøyelsesparker for eksempel, tjener penger i løpet av en kort periode, som de bruker til å dekke kostnadene gjennom hele året. De er derfor ekstra sårbare for midlertidig omsetningstap dersom det skjer i høysesongen. Modellen for sesongbedriftene er snart klar, men det legges opp til en samlet etterbetaling for mars, april og mai.