Forenklingsarbeidet fortsetter etter endringene i Næringsdepartementet

Etter endringer i den politiske ledelsen holder tidligere mål fortsatt stand. Det samme gjør den positive veksten i regnskapsbransjen.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Hans-Jørgen Blomseth og Næringsdepartementet i møte med Regnskap Norge om forenklingsarbeidet.

Denne uken hadde vi besøk av Hans-Jørgen Blomseth og hans kollegaer fra forenklingsseksjonen i Næringsdepartementet.

Etter at FrP gikk ut av regjering har også Næringsdepartementet fått endringer i sin politiske ledelse. Blomseth kunne fortelle at forenklingsarbeidet fortsetter som før, og at målet om nye 10 milliarder i sparte administrative byrder for næringslivet står seg.

Det er igangsatt flere digitaliseringsprosjekter med sikte på bedre datadeling og lettere inngang til det offentlige. I forlengelsen av dette var vi innom MEMO, som er Skattedirektoratets moderniseringsprosjekt innenfor merverdiavgiftsområdet. Første steg er å rulle ut en ny portal for registrering i merverdiavgiftsregisteret. Et viktig budskap vi har brakt inn her er at forenklings- og regelverksutvikling må tas med parallelt inn i prosjektene.

Et av våre prioriterte forenklingsforslag er at det åpnes for mva-registrering fra første krone, slik at næringsdrivende skal kunne beregne mva fra første faktura, og det var positivt å høre at forslaget nå vurderes.

En annen viktig sak for oss er naturalytelsesreglene. Selv om vi dessverre ikke fikk noe konkret signal om at det er bevegelse her, vil vi fortsette å trykke på for å få endringer – både overfor Finansdepartementet og politisk.

Avslutningsvis ga vi et varsko om alle opplysnings- og kontrolloppgavene som stadig påføres næringslivet. Her savner vi forholdsmessighet, koordinering og økt kost/nytte-fokus.

Vi setter stor pris på dialogen med forenklingsseksjonen i Næringsdepartementet og arbeidet de gjør for forenklinger i næringslivet.

Regnskapsbransjen leverer!

Christine Lundberg Larsen i Finansavisen om omsetningen i regnskapsbransjen.Finansavisen publiserte denne uken et intervju med oss om tallene fra bransjeundersøkelsen. Undersøkelsen viser at det er høy aktivitet i bransjen og positiv vekst. Det ser ut som at spådommen om regnskapsbransjens død har tatt utgangspunkt i feil forutsetning. Utviklingen de siste årene viser nemlig at bransjen som helhet i er i stand til å tilpasse seg endringene som følge av ny teknologi. Utfordringen er at det har blitt større strekk i laget. De som er tidlig ute med å omstille seg, øker forspranget raskere enn før.

Det er nyttig å ha analytiker Svein Austheim i Regnskap Norge, som leverer informative undersøkelser om bransjen vår.

Har du innspill til tidsaktuelle nettkurs? 

 Fagansvarlig skatt, Jørgen Strøm-Andresen, i nettkurset om aksjonærregisteroppgaven.Denne uken tok mange medlemmer det timelangenettkurset vårt om aksjonærregisteroppgaven, hvor fagansvarlig på skatt, Jørgen Strøm-Andresen, gir nyttige råd i forkant av innleveringsfristen 31. januar.

Vi ser at korte, tidsaktuelle nettkurs fenger. Når det er hektisk så det holder er det fint å få dagsaktuell oppdatering i komprimert form.

Om du ser behov for lignende kurs knyttet til kommende hendelser, hører vi gjerne fra deg!

 

Hilsen

Christine