Økonomiske trender og utvikling i bransjen

Regnskap Norge er et speilbilde av regnskapsbransjen og må følge utviklingen tett. Størst gevinst får vi ved å dele erfaringer og samarbeide med medlemmer.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Det finnes 40 aktive ERFA-grupper rundt omkring i landet. Her er ERFA-lederne samlet til konferanse hos Regnskap Norge.

19. november arrangerte vi ERFA-lederkonferansen. Det var en engasjert gjeng som møttes i Regnskap Norge sine lokaler til diskusjon og erfaringsutveksling.

ERFA-gruppene er Regnskap Norges lokale nettverk for medlemmer som ønsker å dele kunnskap og erfaringer med hverandre.

Under konferansen diskuterte vi muligheten for å åpne opp for nye medlemsgrupper som har blitt sertifisert gjennom Regnskap Norge Akademiet. Dette ble en givende debatt som vi vil innhente flere innspill til i løpet av vinteren. Endelig beslutning tas av dere medlemmer på generalforsamlingen 2020.

På tampen av dagen fikk vi også en presentasjon av økonomiske trender og utviklingstrekk i bransjen.

Høy omsetningsulikhet i regnskapsbransjen

For første gang har vi undersøkt hvor langt konsolideringen i regnskapsbransjen egentlig har kommet. Resultatene viser at det er svært høy omsetningsulikhet mellom aktørene i bransjen vår, altså er det noen få store regnskapsbedrifter som sitter på betydelige markedsandeler.

Siden dette er første gang vi har undersøkt graden av konsolidering, forteller ikke resultatene noe om utviklingen. Neste år vil vi derimot kunne si noe om hvilken vei pilen peker – om bransjen er mer konsolidert eller mer fragmentert enn i år. Les bransjerapporten 2018 her.

Nettkurs eller stedlige kurs? Ja takk, begge deler

Høsten er høysesong for kursing, og Regnskap Norge arrangerer ukentlig fagdager som gir kompetansepåfyll til deg som medlem – i både inn- og utland.

Selv om nettkurs for alvor har gjort sitt inntog, opplever vi at mange setter pris på å møte kollegaer, dele erfaringer og skape nye samarbeid. Det er ikke snakk om «enten eller», men om «både og». Kombinasjon av fysiske kurs og nettkurs er optimalt, og det vil vi fortsette å levere på.

Vi i administrasjonen i Regnskap Norge prioriterer å være tilstede på alle fagdager. For oss er det verdifullt å møte dere medlemmer for prat og innspill. Slik kan vi gjøre en best mulig jobb for dere – som vi er til for – og nå vårt mål om å være Norges mest medlemsorienterte bransjeorganisasjon.

Fagdagene 2019 ruller over landet. Her et lite «stemningsbilde» fra kurset Likviditetsbudsjettering og oppfølging med Steve Cole i Drammen.

Fagdagene 2019 ruller over landet. Her et stemningsbilde fra kurset Likviditetsbudsjettering og oppfølging med Steve Cole i Drammen.

Internasjonalt samarbeid mellom finans og regnskap om sirkulærøkonomi

Nylig deltok Lene N. Sundalskleiv på vegne av Regnskap Norge på høstmøtet til FinanCE working group i Paris. Arbeidsgruppen jobber med problemstillinger knyttet til sirkulære forretningsmodeller, lønnsomhet og finans. I gruppen deler vi erfaringer. Dessuten ønsker gruppen å bidra til systemendringer.

Det er tydelig at mange er nysgjerrige på regnskapsførerens rolle i det grønne skiftet. Regnskapsførerne vil veilede og orientere om krav og muligheter, og sikre bærekraftige og lønnsomme løsninger.

FinanCE working group ble startet i slutten av 2014 av nederlandske PGGM, med tolv andre finansvirksomheter – banker, investorer og kunnskapsinstitusjoner.

 

Hilsen

Christine