Hvor ble det av forenklingen? Omkamp om oppbevaringstiden

NARF-leder Sandra Riise går kraftig ut mot pulveriseringen av oppbevaringstidreduksjonen.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Se NARFs uttalelse i Dagens Næringsliv her (nettavisen), eller i papirutgaven på side 10.  

I oktober i fjor gledet den rødgrønne regjeringen næringslivet med beslutning om redusert oppbevaringstid for regnskapsmateriale fra ti til fem år. I går ga den blå-blå Regjeringen overgangsregler som utsetter og pulveriserer hele forenklingen.

På vegne av næringslivet; NARF er mildt sagt svært skuffet. 

Redusert oppbevaringstid ble i forrige uke vedtatt å skulle gjelde fra 1. februar 2014. I dag har det kommet overgangsregler som i realiteten plasserer hele iverksettelsen på stedet hvil. Det er kun minimalt med regnskapsmateriale som fem års fristen foreløpig er gjort gjeldende for, og det er materiale som allerede er innrapportert og myndighetene har tilgang til. Slik saken står hadde det vært bedre å utsette hele ikrafttredelsen enn å gi næringslivet en forventning som ikke blir noe av. 

I tillegg til den utsatte ikrafttredelsen frykter vi at fem års fristen blir ytterligere utvannet gjennom pålegg om forlenget oppbevaringstid for utvalgt regnskapsmateriale. Dette skal Skattedirektoratet i gang med å utrede. Siden Skattedirektoratet gjennom hele prosessen har vært sterk motstander av redusert oppbevaringstid, leder det ikke akkurat til mye optimisme. 

Når Stortinget har besluttet redusert oppbevaringstid ville vi forventet at intensjonen ble fulgt opp på en helt annen måte enn det som skjer nå.  Fra NARFs ståsted virker ikke dette som annet enn en ren og skjær omkamp. Det burde næringslivet vært forskånet for, og vi forventer at Regjeringen nå tar ansvar  og bringer saken tilbake på forenklingssporet så snart som mulig. Om ikke vil det stå i sterk kontrast til det regjeringspartiene sto for mens de var i opposisjon.

NARF følger opp saken.