Skattemeldingen 2020 - til deg som leverer på vegne av andre

Skattedirektoratet har kommet med informasjon til regnskapsførere og andre som bistår skattytere med utfyllingen.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Vi gjengir nedenfor i sin helhet hva Skattedirektoratet skriver

Skatteetaten lanserer skattemeldingen i nytt format for de fleste lønnstakere og pensjonister for inntektsåret 2019. 

Her finner du informasjon om hva du som profesjonell rådgiver bør være klar over når du skal levere skattemelding på vegne av andre.

Skattemeldingen blir tilgjengelig i tilfeldige puljer mellom 18. og 31. mars, og er tilgjengelig etter at skattepliktig har fått varsel på e-post eller sms. 

Alternativ innlogging i Altinn (Altinn-engangskode/SMS-kode)

Det er fortsatt mulig å bruke alternativ innlogging i Altinn, for å få tilgang til skattemeldingen.

For dem som får ny skattemelding, og som bruker Altinn-innlogging, vil det ligge et brev i innboksen i Altinn med lenke til den nye skattemeldingen.

Levere i nytt eller gammelt format

Det er mulig for alle skattepliktige å levere skattemeldingen på gammelt format i Altinn som tidligere, men ikke før 31. mars. Skattepliktige som sender inn skattemeldingen i Altinn, istedenfor ny løsning, mister tilgangen til den nye løsningen for inntektsåret 2019.

Alle skattepliktige som får skattemelding i nytt format vil, før de kommer inn i skattemeldingen sin, få spørsmål om de driver næringsvirksomhet. Dersom de svarer ja på dette vil de ble bedt om å forlate den nye skattemeldingen og vente på at skattemelding i gammelt format blir tilgjengelig på Altinn 31. mars.

Da kan de gjøre som for tidligere år – endre til skattemelding for næringsdrivende. Også lønnstakere som ønsker å levere skattemelding i gammelt format, selv om de har fått skattemelding i nytt format, må vente til 31. mars før skattemeldingen blir tilgjengelig der.

Alle skattepliktige vil få en PDF-versjon av skattemeldingen i innboksen i Altinn fra cirka 4. april. Dette er en versjon av skattemeldingen som kan brukes som dokumentasjon til tredjeparter ved behov.

Les mer om skattemelding i ulike formater

Rettigheter på vegne av andre

I Altinn finnes det i dag en delegeringsløsning der tilganger kan delegeres til både rådgiverfirmas organisasjonsnummer, rådgivers fødselsnummer eller direkte til et brukernavn som rådgiver oppretter. Vi anbefaler at man bruker denne løsningen for å delegere tilganger mellom rådgivere og kunder.

Sende fra årsoppgjørs-/regnskapsprogram

Sender du skattemelding for lønnstakere og pensjonister fra et program vil den rutes til det gamle formatet for inntektsåret 2019. Dette gjelder selv om den skattepliktige har fått skattemeldingen i nytt format. Når skattemelding er levert og sendt fra et program, vil skattemeldingen fjernes fra den nye løsningen dersom den skattepliktig opprinnelig fikk skattemeldingen sin her.

Nedlasting av prefill, utfylling og innsending vil i år fungere som før i slike program, både når det gjelder lønnstakere/pensjonister og personlig næringsdrivende.