Skattemeldingen 2020 - penger tilgode utbetales raskt etter innlevering

De første har mottatt sin skattemelding. Disse kan få utbetalt tilgodehavende allerede før påske.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

I år er det helt ny type skattemelding. Den er helt annerledes enn den vi er vant til fra tidligere år. Den gamle oppbyggingen med poster er erstattet med temabasert utfylling. Dette innebærer for eksempel at alt om bolig - både  formue, salg og utleie - behandles under temaet Bolig.

En annen stor nyhet som foreløpig er litt ukjent, er at de som har innbetalt for mye forskuddstrekk får tilbake pengene en til to uker etter innlevering. Jo raskere skattemeldingen leveres, desto tidligere får du med andre ord pengene på egen konto. Det er derfor gunstig å levere tidlig. De første får etter det vi kjenner til utbetaling 26. mars. 

Et tredje poeng, som henger sammen med rask tilbakebetaling, er at det ikke lenger er noen gode argumenter for å bruke "stille aksept". Mange har tidligere valgt å bruke denne ordningen, som rett og slett innebærer å ikke aktivt levere skattemeldingen. 

Hvem får ny type skattemelding

De fleste lønnstakere og pensjonister får den nye skattemeldingen. Om lag 3 millioner mottar denne utgaven. Disse får tilgang til skattemeldingen fra 18. mars og i puljer frem til utgangen av måneden. 

En del skattytere må fortsatt forholde seg til den gamle skattemeldingen. Disse får tilgang til skattemeldingen først 31. mars. Se mer om hvem som mottar den gamle utgaven i lenken nederst i artikkelen.

Tidligere skatteoppgjør

De som mottar ny skattemelding og venter penger til gode, kan altså glede seg over at skattepengene kommer tidligere i år. Allerede etter en til to uker etter innleveringen kommer skatteoppgjøret, og tilgodebeløp utbetales kort tid etter. Her er det likevel noen betingelser:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Du kan ikke ha ubetalte krav
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

De første får penger til gode allerede 26. mars. 

Innbetalingsfristene for restskatt er som tidligere 20. august og eventuelt 24. september.

Les mer om den nye skattemeldingen.