Statsbudsjettet 2021 - Vaksiner blir skattefrie

Regjeringen foreslår at influensavaksine og eventuelle pandemivaksiner dekket av arbeidsgiver, skal være skattefrie fra 2021.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Det at det er skatteplikt på slike ytelser er noe Regnskap Norge gjorde Finansdepartementet oppmerksom på. Skatteplikten er en konsekvens av de nye reglene som kom i 2019, og gjelder med mindre vaksinasjonen anses som spesifikt rettet inn mot risiko for helsefare på den konkrete arbeidsplassen og derfor er omfattet av skattefritaket for bedriftshelsetjenester. Det er ofte tilfellet for helsepersonell, men i begrenset grad for andre grupper ansatte. Generell sykdomsrisiko i samfunnet er ikke tilstrekkelig for å være omfattet av skattefritaket. Dette foreslås nå altså endret.

Regnskap Norge er veldig godt fornøyde med at regjeringen gjør grep her. Vi mener likevel at skattefrihet bør innføres allerede fra 2020. Om iverksettelsen sier finansministeren følgende:

– Grunnet begrenset tilgang til vaksiner mot influensa, skal risikogrupper og helsepersonell prioriteres i 2020. Skattefritaket innføres derfor ikke før i 2021.