Å starte en egen bedrift innebærer mye risiko og nyetablerte gründere som mottar offentlig støtte har en bratt læringskurve med tanke på økonomistyring.

Her er historien om et oppstartseventyr, hvor gründerne tidlig så verdien av å knytte seg til folk med riktig kompetanse som kunne bidra til å håndtere økonomiske- og juridiske utfordringer, rapporteringskrav til offentlige instanser – så de selv kunne fokusere på utvikling av produkt og det å bygge selskapet.

Fra idé til marked

Helge Å. Dimmen er daglig leder og en av gründerne bak Dropracks. Dropracks er verdens første senkbare takstativ som gjør det enkelt og komfortabelt å løfte forskjellig last til taket av biler. Alt fra utstyr til de eventyrlystne som kajakker, sykler og skibokser til tungt arbeidsutstyr for håndverkere blir med Dropracks mye enklere å håndtere.

I 2019 ble Dropracks godkjent i henhold til internasjonal standard for takstativer. I tillegg inngikk teamet viktige avtaler som lisensproduksjonsavtale og salg med Utemaster Pty Ltd for det Australske markedet, distribusjonsavtale med Road Ranger GmbH i Tyskland, og produksjonsavtale med Hettich Group, for det europeiske markedet.

Serieproduksjon av produktene ble satt i gang for levering i Europa og forhåndssalget endte med utsolgt første produksjonserie. De har nå produksjonslinjer på plass i både Spania og New Zealand, og et distribusjonsapparat som leverer produkter til det Europeiske og Australske markedet.

– I dag kan du treffe mennesker som har glede av Dropracks, ikke bare i Norge, men også i Tyskland, Østerrike, Sveits, Australia og New Zealand. Det har vært en lang og krevende reise. Det er utrolig gøy å se resultatet og høre historier fra fornøyde kunder, sier Helge.

Det har tatt litt tid å komme hit de er i dag, og Helge tar oss med tilbake til 2015.

– Det hele startet med at jeg syns det var utrolig kronglete og å få de tunge alpinskiene mine opp på den høye bilen. Vi begynte å jobbe med noen skisser og prototyper, og etterhvert innså vi at dette også kunne fungere for sykkel og kajakk, for ikke å snakke om tungt utstyr for håndverkere!

Økonomistyring i startfasen og de gode hjelperne

En robust løsning for å håndtere disse utfordringene skjønte de hurtig at ville kreve et sammensatt team og penger. Flere ble overbevist av Helge, forretningsideen og det dyktige team han satte sammen. De fikk blant annet støtte fra Forskningsrådets STUD-ENT ordning og Innovasjon Norge, og plutselig hadde de over 1 million kroner på konto.

– Denne støtten var uvurderlig for oss, men det innebar samtidig et utrolig stort ansvar, og økonomikunnskapene våre da var ikke i nærheten av det nivået de er på i dag. Vi erfarte hurtig at det er utrolig viktig å ha god kontroll på likviditet og regnskap, slik at man ikke brenner av alle pengene med en gang. Sørge for å ha gode likviditetsbudsjetter som er enkle å vedlikeholde, og ikke minst justere kursen underveis dersom det er nødvendig. Her er det verdifullt å knytte til seg folk med riktig kompetanse som kan bidra til at læringskurven blir overkommelig. Gjerne noen som har arbeidet med startups tidligere. Slike erfarne folk vet hvordan man skal håndtere økonomiske- og juridiske utfordringer, rapporteringskrav til offentlige instanser, og kan avlaste gründere med dette slik at de kan fokusere på utvikling av produkt og det å bygge selskapet, sier Helge.

Vi spurte Helge om han har 3 gode råd til andre gründere som er helt i startfasen med tanke på økonomistyring og regnskap, og svarene var tydelige:

  1. Sørg for god oversikt over månedlige kostnader, og skill gjerne mellom faste kostnader og variable kostnader.
  2. Få hjelp til å utforme gode maler med tanke på budsjett og økonomistyring, og gjør deg kjent med dem, slik at du forstår dem. Gode maler kan spare deg for mye tid og frustrasjon.
  3. Sparr med erfarne folk for å dobbeltsjekke at du ikke har gjort noen åpenbare feil eller mangler når du har kommet i gang med malen.

Generelt oppfordrer Helge oppstartsbedrifter til å finne en regnskapsfører som har litt «passion» for det bedriften driver med.

– Det blir mer morsomt for begge parter dersom man deler en interesse for det bedriften er i ferd med å skape. Gründere kan ikke nødvendigvis håndteres på samme måte som et stort AS med egen økonomiavdeling. Det har ikke oppstartsbedrifter råd til. Regnskapsførere må også være forberedt på å forklare ting veldig enkelt. Én ting vi har satt stor pris på er å kunne ta en kjapp telefon med noen små spørsmål uten at regnskapsføreren fakturerer for alle slike henvendelser.

Gründere søker regnskapsførere med interesse og kompetanse utenom det vanlige

Det finnes flere offentlige støtteordninger for gründere som er helt i startfasen. Én av disse er Forskningsrådets STUD-ENT ordning som tilbyr inntil 1 million kroner til studentdrevne forretningsideer. Studenter som mottar denne støtten må opprette et aksjeselskap og knytte til seg en autorisert regnskapsfører.

Er du interessert i å jobbe med nyetablerte gründere som nettopp har mottatt støtte fra Forskningsrådets STUD-ENT ordning? Har du god forståelse for den spesielle situasjonen disse er i – helt i startfasen av det som kan komme til å bli et like vakkert eventyr som Dropracks – meld din interesse her!

 

 

Jobb med nyetablerte gründere

Bidra til at gründerne i STUD-ENT-ordningen kan finne frem til autoriserte regnskapsførere. Fyll ut kontaktinfo for å registrere deg på listen.

Jeg vil stå på listen