Ingen vet sikkert hva som kommer til å skje i fremtiden, men det finnes metoder som kan gi en indikasjon på hva som venter rundt neste sving. I dette kurset ser vi på hvordan prognosemodeller egentlig er skrudd sammen, og hvordan du kan bruke Excel til å lage prognoser basert på tidsseriedata. Kurset er publisert i 2022.
I kurset ser vi på hva fortiden kan fortelle oss om fremtiden, og om det er perioder vi faktisk bør se bort fra, eller korrigere for, i en endelig prognose. Enkelte forhold er nemlig relativt enkle å forutsi, for eksempel når sola står opp i morgen, mens andre er fullstendig umulig, for eksempel helgas lottotall. Vi må med andre ord vurdere om det i hele tatt er mulig å lage en god prognose før vi setter i gang med noe som helst. I kurset ser vi på utvikling i antall autoriserte regnskapsførere i perioden fra 1999 til 2021, og denne tidsserien vil bli brukt som et gjennomgående eksempel i alle modeller. Metodene er imidlertid generelle og kan benyttes på tidsserier som for eksempel utvikling i omsetning, utvikling i driftsresultat, antall kunder og lignende.
Målgruppe
Kurset passer for alle som ønsker en grunnleggende innføring i prognosemetodikk, og som vil lære hvordan Excel kan benyttes til å lage framskrivninger av historiske data.
Innhold
Metoder som vil bli gjennomgått er:
- Naiv metode
- Gjennomsnitt
- Geometrisk gjennomsnitt (CAGR)
- Lineær regresjon
- Kvadratisk regresjon (polynom)
- Logaritmisk regresjon
- Sammenstilling og vurdering av ulike metoder – endelig prognosemodell
Merk at alle kalkulasjoner og metoder vil blir grundig gjennomgått. Det sentrale i dette kurset er at du skal forstå hensikten med de ulike modellene og hvordan de fungerer, men uten å måtte forholde deg til vanskelige regnestykker. Vi vil i stor grad bruke innebygde funksjoner i Excel til å gjøre selve beregningene.