Ekspertgruppe lytter til Regnskap Norge: Får gjennomslag for sirkulære grep
Ekspertgruppen for virkemidler for sirkulær økonomi har levert sin rapport – og flere av Regnskap Norges forslag er tatt med i anbefalingene.

Regnskap Norge har deltatt i referansegruppen til ekspertgruppen og spilt inn konkrete forslag basert på erfaringene fra arbeidet i Den sirkulære regnskapsklyngen. Flere av våre innspill er videre anbefalt av ekspertgruppen. Rapporten ble overlevert til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mandag. 26. mai.
Enklere og mer lønnsomt
– Regnskap Norge synes det er gledelig å se at våre forslag er blitt tatt på alvor, noe som viser at erfaringene som har blitt gjort gjennom den sirkulære regnskapsklyngen har vært viktige innspill i ekspertgruppens arbeid. Gjennom arbeidet i regnskapsklyngen har Regnskap Norge vært opptatt av å løfte frem praktiske og målrettede tiltak som kan gjøre det enklere og mer lønnsomt å drive sirkulært, sier Rune Aale-Hansen, adm. direktør i Regnskap Norge.
Sara Wilsgaard, fagansvarlig for bærekraft i Regnskap Norge, har vært en sterk og tydelig stemme i referansegruppen. – Det er motiverende å bli lyttet til. Det gir inspirasjon til å jobbe målrettet videre, sier Wilsgaard som her lister opp gjennomslagskraften til Regnskap Norge.
Våre gjennomslag
Forenkling av avansemetoden:
Ekspertgruppen foreslår å forenkle dokumentasjonskravene i avansesystemet for brukte varer. Dette er et tiltak Regnskap Norge har løftet for å redusere administrative kostnader og byrder ved omsetning av brukte varer. Regnskap Norge har foreslått at avansen kan beregnet samlet per termin. Dette forslaget støtter ekspertgruppen.
Avgift på jomfruelige materialer:
Regnskap Norge har bedt ekspertgruppen å vurdere økte avgifter på bruk av jomfruelige materialer for eksempel en «polyesteravgift» for å gjøre miljøfiendtlige tekstiler dyrere og brukte klær mer konkurransedyktige på pris. Inntektene Inntektene fra avgiftene for bruk av jomfruelige materialer kan øremerkes til å finansiere en støtteordning til sirkulære aktiviteter. Vi har også foreslått at ekspertgruppen og vurdere en deponiavgift i tråd med avfallspyramiden.
Ekspertgruppen støtter innføring av særavgifter på tekstiler, samt å innføre særavgifter på primære råstoffer. De anbefaler også en avgift på deponering av avfall for å stimulere til redusert avfall til deponi og økt materialgjenvinning.
Støtteordninger for brukte varer og reparasjoner:
Ekspertgruppen anbefaler støtteordninger for brukte varer og reparasjoner fremfor mva-fritak. Dette er også et forslag som samsvarer med våre innspill.
Fritak fra å beregne uttaksmerverdiavgift og uttaksskatt:
Regnskap Norge mener det bør innføres et fritak fra å beregne uttaksmerverdiavgift og uttaksskatt på alle varer som gis bort til en veldedig eller frivillig organisasjon.
Ekspertgruppen støtter forslaget om at det bør vurderes å innføre en adgang til utdeling av andre ukurante varer uten å utløse uttaksmerverdiavgift, for å forhindre destruering, men avgrensningen av denne adgangen må utredes nærmere.
Videre anbefaler ekspertgruppen at fritaket fra merverdiavgift ved utdeling av næringsmidler endres. De mener at det avgjørende bør være om varen har kort gjenstående holdbarhet, og om mottakeren driver aktivitet med allmennyttig formål, som skoler, idrettslag, musikkorps, loppemarkeder eller veldedighet.
Mva-fritak ved forberedelse til ombruk:
Regnskap Norge har videre spilt inn forslag om å se på muligheten til å innføre mva-fritak på varer som er «forberedt til ombruk» for å fremme sirkulære tiltak og redusere avfallsmengdene. Forslaget er spesielt rettet mot varer som leveres på gjenvinningsstasjonene som egentlig kan ombrukes. Mange av disse varene som egentlig skulle destrueres, blir i istedenfor solgt videre, som regel i regi av avfallsselskapet.
Ekspertgruppen går ikke inn for fritak, men anbefaler at myndighetene utarbeider veiledning eller forskrifter om når og hvordan ulike avfallsfraksjoner kan nyttiggjøres. Dette vil øke mengden avfall som blir forberedt til ombruk og gi næringsaktører mer forutsigbarhet.
Skatteinsentiver:
Regnskap Norge har tidligere bedt ekspertutvalget å se på mulighet skattefordeler til bedrifter som investerer i sirkulære teknologier og løsninger, eksempelvis resirkuleringsteknologi, som et virkemiddel for å etablere mer sirkulær industri og teknologiske løsninger. Eksempel på skatteinsentiver er avskrivningsfordeler eller skattefradrag.
Ekspertutvalget anbefaler at innsatsen og koordineringen av virkemiddelapparatets tverrgående arbeid innenfor sirkulær økonomi styrkes og ses i sammenheng med det internasjonale arbeidet som foregår på veltet. De anbefaler også at virkemidlene må være forutsigbare og tilrettelegge for at næringslivet kan legge langsiktige strategier for omstilling mot mer bærekraftige og sirkulære praksiser.
Redusert arbeidsgiveravgift som virkemiddel:
Regnskap Norge har påpekt at en stor andel av de økonomiske kostnadene for sirkulære virksomheter er knyttet til lønnskostnader, derfor ba vi ekspertgruppen å vurdere redusert arbeidsgiveravgift, eller en støtteordning tilsvarende arbeidsgiveravgiften, for sirkulære virksomheter i etableringsfasen for å ta ned de økonomiske kostnadene.
Ekspertutvalget trekker frem en rekke ulike virkemidler, blant annet redusert arbeidsgiveravgift i tillegg til en rekke andre virkemidler. Ekspertutvalget anbefaler at hele spekteret av økonomiske, regulatoriske og informative virkemidler tas i bruk.
Utdrag fra ekspertgruppens anbefalninger:
Avansemetoden for omsetning av brukte varer forenkles, blant annet ved at kravet om at avansen dokumenteres og beregnes per vare bortfaller, og at avansen i stedet kan beregnes samlet per termin. Dette vil redusere de administrative kostnadene for næringsdrivende og gjør omsetningen av brukte varer mer attraktivt.
Fritaket fra merverdiavgift ved utdeling av næringsmidler endres. Det avgjørende bør være om varen har kort gjenstående holdbarhet, og om mottakeren driver aktivitet med allmennyttig formål, som skoler, idrettslag, musikkorps, loppemarkeder eller veldedighet. Kravet til registrering i enhetsregisteret bør opprettholdes ut fra kontrollformål, likevel slik at mottakeren kan være en del av den registrerte enheten. De nærmere avgrensningene av regelen bør gjøres i forskrift.
Det bør vurderes å innføre en adgang til utdeling av andre ukurante varer uten å utløse uttaksmerverdiavgift, men avgrensningen av denne adgangen må utredes nærmere.
Særregelen for uttaksmerverdiavgift ved utdeling av varer til gave- og reklameformål med verdi inntil 200 kroner (bagatellmessig verdi) fjernes. Det samme gjelder særregelen om fradragsrett for anskaffelser av varer med bagatellmessig verdi til slike formål.
Les mer:
Vårt innspill til ekspertgruppen: https://files.nettsteder.regjeringen.no/wpuploads01/sites/571/2024/09/Innspill-fra-Regnskap-Norge.pdf
Ekspertgruppens rapport: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/ikke-rett-fram/id3102485/