Nå blir det enda enklere for små bedrifter å rapportere på bærekraft

Nordic Accountant Federation (NAF) har lansert et nytt bærekraftsverktøy – NSRS Entry Level.

Del
– NSRS Entry Level er utviklet slik at alle – også de aller minste – kan komme i gang med bærekraftsrapportering og sikre en konkurransedyktig bærekraftig omstilling, sier Rune Aale-Hansen. FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Det nye verktøyet er etterlengtet blant små og mellomstore virksomheter. NSRS Entry Level gjør det mulig for også de aller minste å komme i gang med bærekraftsrapportering, og bistår bedriftene med å sikre en konkurransedyktig bærekraftig omstilling – helt gratis, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge og styremedlem i NAF.

Små og mellomstore bedrifter (SMB) utgjør 99 % av norsk næringsliv. Undersøkelser viser at 60 % av klimautslippene i Europa stammer fra SMBene. Det er derfor avgjørende at de små og mellomstore bedriftene får hjelp til å komme i gang med sin bærekraftige omstilling.

– NSRS Entry Level er skreddersydd for små og mellomstore bedrifter. Standarden er utviklet slik at alle – også de aller minste – kan komme i gang med bærekraftsrapportering og sikre en konkurransedyktig bærekraftig omstilling, sier Regnskap Norge-sjefen.

– Det eksisterer hundrevis av globale standarder for bærekraftsrapportering, men ingen som er utviklet med tanke på de små og mellomstore bedriftene, eller som har nedskalert standarden effektivt til dette markedet. NSRS Level 1, som ble lansert i 2021, fylte dette hullet. NSRS Entry Level er lillebroren til NSRS Level 1 og gjør det nå enda enklere å komme i gang, sier Hans Christian Ellefsen, styreleder i Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS).

Bærekraftsrapportering er en reise

NSRS Entry Level er utviklet for bedrifter som skal rapportere på bærekraft for første gang. Etter to rapporteringsperioder går ferden videre til NSRS Level 1. – Slik får de små og mellomstore bedriftene en enkel og brukervennlig innføring i bærekraftsrapportering, før de smidig veiledes over i stadig mer avansert rapportering, forteller Rune Aale-Hansen.

– Etter hvert vil brukerne av standarden øke sin kompetanse innen bærekraft og bærekraftsrapportering. Da er det naturlig at kravene til informasjonen som deles og målene som defineres heves, sier Hans Christian Ellefsen.

Steg for steg-veiledning

NSRS Entry Level består av 9 steg – fra innsamling, rapportering og publisering av bærekraftsrapporten. I tillegg til rapporteringsverktøyet, får bedriftene en steg-for-steg veiledning – helt gratis.

– NAF og NSRS-styret har fra starten vært bestemt på at NSRS-verktøyene skal være gratis. Én av årsakene til at SMBenes bærekraftige omstilling lar vente på seg, er nettopp mangelen på ressurser. Lanseringen av NSRS Entry Level gir de små bedriftene fri tilgang til verktøyene de trenger for å komme i gang med sin omstilling, sier Aale-Hansen.

Hvorfor rapportere på bærekraft?

– EU beveger seg mot et bærekraftig økonomisk system. Store selskaper er allerede forpliktet til å rapportere sitt bærekraftsarbeid. Dette fører til flere krav til leverandørene deres – de små og mellomstore bedriftene. Etter hvert vil også bankenes forventninger og lovverk angående bærekraftsrapportering inkludere alle virksomheter, sier Ellefsen.

Et nordisk samarbeid

Den nordiske bransjeorganisasjonen Nordic Accountant Federation (NAF) utvikler og forvalter Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS). NAF består av søsterorganisasjonene Regnskap Norge (Norge), Srf Konsulterna (Sverige), Taloushallintoliitto (Finland) og Cereda (Danmark).

– Det er ikke uten grunn at det er regnskapsførernes bransjeorganisasjoner som står bak standarden; regnskapsførerne er eksperter på å samle data, bearbeide informasjon, strukturere, kvalitetssikre og rapportere. Samme metode benyttes for bærekraftsrapportering. Forskjellen er kun at det opereres med annen informasjon enn rene regnskapstall, sier Regnskap Norge-direktøren.

Gå til NSRS.eu for å laste ned verktøyet

Kurs om bærekraft

Regnskap Norge gjennomfører en rekke kurs om bærekraft og bærekraftsrapportering, blant annet om NSRS.

Se våre kurstilbud innen bærekraft her