Hvordan feirer man en 529-åring?

I dag på den internasjonale regnskapsdagen feirer vi den moderne regnskapsføreren!

Del
Gratulerer med dagen alle regnskapsførere! FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Denne 529-åringen har opplevd unionen med Danmark, bonde- og fiskerisamfunnet i Norge, potetens ankomst, oppfinnelsen av lyspæren, to verdenskriger, internettets fødsel og nå inntoget av kunstig intelligens, blant annet – and still going strong. – Vi snakker selvfølgelig om den moderne regnskapsføreren, som vi feirer i dag på den internasjonale regnskapsdagen, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Den internasjonale regnskapdagen

I dag, den 10. november, markeres den internasjonale regnskapsdagen.

– I 1494 advarte den italienske matematikeren Luca Pacioli, også kalt regnskapets far, om å gå i seng før debet og kredit går i null. Det gjorde han i verdens første bok om den dobbelte bokføringsmetode. Avhandlingen hans markerer startskuddet for den profesjonelle regnskapsføreren, sier Aale-Hansen. – Det er klart vi må markere! Det moderne regnskapsføreryrket er i dag 529 år, og bransjen er sterkere enn noensinne. I Norge ser vi med glede at alle piler peker oppover i regnskapsbransjen: økt omsetning, økt antall kunder, økt produktivitet og økt antall sysselsatte.

Den moderne regnskapsføreren – hele Norges økonomisjef

Det er over 500 år siden Luca Pacioli publiserte boken «All About Arithmetic, Geometry and Proportion». Selv om Pacioli ikke oppfant metoden for dobbelt bokholderi, så gjorde han metoden allment kjent og tilgjengelig.

– Regnskapsyrket er faktisk langt eldre enn de 529 årene vi feirer i dag. Det strekker seg flere tusen år tilbake til Mesopotamia der man først begynte å føre regnskap og bokholderi. Siden den gang har yrket utviklet seg i takt med tiden og næringslivets behov, forteller Regnskap Norge-direktøren.

– Utviklingen fortsetter med hurtigtogsfart i vår tid. Tradisjonelt sett har regnskapsføreren bistått selskaper og mennesker med regnskap og skatt. Den moderne regnskapsføreren gjør imidlertid mye mer enn avstemminger og skatteberegninger. I dag forventer myndigheter og oppdragsgivere at regnskapsførerne blant annet bekjemper økonomisk kriminalitet, bistår med bærekraftsrapportering og strategisk rådgivning, sier han.

Regnskap er gøy

– Yrket er viktig, spennende og givende. Derfor er det stas at vi i tilknytning til årets internasjonale regnskapsdag, markerer dagen med oppmerksomhet i sosiale medier. I disse dager legger regnskapsførere over hele landet ut videoer på Instagram der de forteller hvorfor det er gøy å være regnskapsfører, avslutter Aale-Hansen.

Bli med på #regnskapErGøy-kampanjen på Instagram du også! Lag en video hvor du forteller hvorfor det er gøy å være regnskapsfører og samtidig oppfordrer et annet regnskapsforetak eller regnskapsfører til å gjøre det samme. Husk: Bruk hashtagger #regnskapErGøy #bliRegnskapsfører #heleNorgesØkonomisjef, tagg @regnskapnorge og regnskapsforetaket du oppfordrer til å publisere video.