Ny standard for bærekraftsrapportering utvider tjenestepekteret til regnskapsbransjen

– Regnskapsførerne fører allerede det finansielle regnskapet for kundene. Hvorfor ikke også føre regnskap over ikke-finansiell informasjon, spør Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Del
Alle dokumenter knyttet til Nordic Sustainability Reporting Standard er samlet i et økosystem. De ulike dokumentene er klikkbare.

SMBene og deres regnskapsførere er nøkkelen til det grønne skiftet. Små og mellomstore virksomheter står for mellom 60-70 % av utslippene i Europa.

I 2023 er det langt over 600 000 virksomheter i Norge. 99 % av disse er små og mellomstore bedrifter. Mer enn 450 000 benytter ekstern regnskapsfører. Den nye standarden åpner opp for nye forretningsmuligheter for regnskapsbransjen.

Gå til Nordic Sustainabily Reporting Standard – økosystem

– Regnskapsførerne fører allerede det finansielle regnskapet for kundene. Hvorfor ikke også føre regnskap over ikke-finansiell informasjon? Regnskapsbransjen har nå en gylden mulighet til å ta rollen som kundenes rådgiver innen bærekraftsrapportering, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

– NSRS er en åpen og gratis standard som alle kan bruke, men det er regnskapsrådgiveren – bedriftenes nærmeste økonomiske rådgiver – som er primærbrukeren, forteller Hans Christian Ellefsen, direktør for teknologi, innovasjon og bærekraft i Regnskap Norge og styreleder i NSRS.

Endelig en standard tilpasset SMB-bedriftene

Nordic Accountant Federation (NAF) lanserer i dag en felles nordisk standard for bærekraftrapportering. Standarden, Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS), er den første på markedet som er tilpasset små og mellomstore bedrifter. 

– Vi er stolte av den nye standarden vi har utviklet sammen med nordiske kollegaer. For første gang har små og mellomstore bedrifter fått et verktøy som gjør det mulig å rapportere på bærekraft på en konkret og overkommelig måte. Bærekraftsrapportering har hittil vært forbeholdt selskaper med store ressurser, sier Rune Aale-Hansen.

Store selskaper er allerede forpliktet til å rapportere sitt bærekraftarbeid. Dette vil medføre flere krav til leverandørene – de små og mellomstore selskapene. Krav vil også komme fra bankene, som i økende grad møter forventninger fra kunder, investorer og myndigheter. 

Regnskap Norge er initiativtakeren til prosjektet og har vært sentral i utviklingen av standarden. Det er ikke uten grunn at det er regnskapsførernes bransjeorganisasjoner som står bak standarden;

– Regnskapsførerne er veldig gode på å samle data, bearbeide informasjon, strukturere, kvalitetssikre og rapportere. Samme metode benyttes for bærekraftsrapportering. Forskjellen er kun at det opereres med andre tall enn regnskapstallene, forteller Hans Christian Ellefsen.

Gå til Nordic Sustainabily Reporting Standard – økosystem

Regnskap Norge utvikler kurs om bærekraftsrapportering

Regnskap Norge har ulike med kurs og utvikler snart sertifiseringsprogram innen bærekraftsrapportering, og spesielt for Nordic Sustainability Reporting Standard.

Se oversikt over våre kurs her.