Skattedirektøren: Ny digital skattemelding og økonomisk kriminalitet

Hva er nytt med ny skattemelding? Hvilke erfaringer har Skatteetaten fra innleveringen i fjor? Og hvordan blir innleveringen for inntektsåret 2023? Det svarer skattedirektøren på i denne ukens podcast-episode.

Del
Få et innblikk i Skatteetatens erfaringer fra innleveringene i fjor og Skattedirektørens tanker om innleveringen for inntektsåret 2023. Foto: Regnskap Norge

Først av alt: – Takk til alle regnskapsførere der ute for den fantastiske og viktige jobben som dere gjør. Det sier skattedirektøren i Regnskap Norge-podden.

Nina Schanke Funnemark har vært direktør for Skatteetaten siden 2020. Hun forteller at Skatteetaten råder skattepliktige til å bruke regnskapsfører så ofte som de kan. Hvorfor? – Fordi vi vet at det øker kvaliteten og bidra til å bekjempe skatte- og avgiftskriminalitet og annen økonomiske kriminalitet, sier hun.

Ny skattemelding – en forenkling for næringsdrivende

Skatteetatens samfunnsansvar er å få riktig skatt – så enkelt og effektivt som mulig. For noen år siden begynte etaten derfor utvikle et nytt digitalt system for håndtering av skatt og skattemelding

– Det har vært viktig for oss helt fra å starten å gjøre det så enkelt så mulig å etterleve regler. Vi skal være så åpne og transparente som overhodet mulig, og vise frem til den skattepliktige hvilken informasjon vi har om den enkelte, sier skattedirektøren.

Den nye skattemeldingen har allerede vært tilgjengelig for personer i flere år. I fjor ble den tilgjengelig for enkeltpersonforetak og nå, for inntektsåret 2023, for AS og konsern.

– Det nye er at vi henter informasjon direkte fra regnskapssystemet. Det er en betydelig forenkling for den enkelte næringsdrivende, sier hun.

… med utfordringer

Skattedirektøren forteller at noen av regnskapssystemleverandørene opplevde utfordringer fjor.

– Jeg beklager virkelig den frustrasjonen som enkelte har sittet med underveis. Så håper jeg de kan være trygge på at det er viktig lærdom som vi har tatt med oss, sier hun og fortsetter:

 – Fra vi var ferdige med innleveringene, eller egentlig parallelt hele veien, og frem til nå, har vi justert, forbedret, rettet opp og testet. Så vi er et helt annet sted, heldigvis, for innleveringer for inntektsåret 2023.

På spørsmål om hvordan Skatteetaten forholder seg til fristutsettelser, sier skattedirektøren at: – Det gjør vi når ting er krevende, men vi starter ikke et år med å tenke fristutsettelse. Vi bruker fristutsettelse hvis vi må, sier Skattedirektøren som er trygg på at innleveringene vil gå smidigere i år og at utsettelse ikke vil være nødvendig.

Hør episoden og få et innblikk i Skatteetatens erfaringer fra innleveringene i fjor og skattedirektørens tanker om innleveringen for inntektsåret 2023.

Skattedirektøren svarer også på hvordan etaten jobber med digitalisering og økonomisk kriminalitet.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC