Regnskapsførernes rolle i kampen mot økonomisk kriminalitet

Hva opptar Økokrim for tiden? Hvordan samarbeider Økokrim og Regnskap Norge? Og hvordan kan regnskapsføreren bekjempe økonomisk kriminalitet? Det svarer Økokrim-sjefen på i denne ukens podcast-episode.

Del
Økokrim og Regnskap Norge samarbeider for å bekjempe svart økonomi.

Pål Kulø Lønseth er sjef for Økokrim. Han er opptatt av å forebygge økonomisk- og miljøkriminalitet. Hvordan økonomi og miljø henger sammen, det får du svar på i denne episoden.

Sammen om totalforsvaret

Økokrim-sjefen er tydelig på at Politiet ikke kan bekjempe økonomisk kriminalitet alene. Han låner et uttrykk fra forsvaret når han snakker om enhetens strategi; totalforsvaret. Begrepet er en fellesfortegnelse for gjensidig støtte og samarbeid mellom offentlige og private ressurser for å forebygge, planlegge for samt håndtere kriser, konflikter og krig.  

Økokrim bruker denne strategien ved å utvikle tettere samarbeid også med privat sektor, som rapporteringspliktige og bransjeorganisasjoner. Enheten ønsker dialog med privat sektor. Sammen med Regnskap Norge kan enheten peke ut og redusere sårbarheter, og på denne måten redusere økonomisk kriminalitet.

Takker regnskapsføreren for innsatsen

Lønseth takker regnskapsførerne for deres innsats i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet. Ifølge Økokrim-sjefen har regnskapsføreren en unik posisjon ved å sitte tett på kunden. Hun vet hvordan virksomheten fungerer, hva den er utsatt for og hva den kan begå. Derfor kan også regnskapsføreren påvirke virksomheten og rope varsko.

Ett verktøy regnskapsføreren har, er rapportering av mistenkelige transaksjoner. Pål Kulø Lønseth forteller hvordan Økokrim jobber med rapporteringene og hvordan de inngår i deres totalanalyse av kriminaliteten. Ifølge Økokrim-sjefen er det derfor bedre å varsle en gang for mye, enn en gang for lite.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC