«AI er et verktøy, men vi må fortsatt tenke selv»

Hullemaskin, ringpermer og fysiske bilag hører fortiden til, men hvordan blir den teknologiske reisen videre for regnskapsførerne? Line og Ole Martin grugleder seg.

Del
– Flere av de teknologiske verktøyene kan lette noen av arbeidsoppgavene våre, sier Line Aaland og Ole Martin Landsem. Foto: Regnskap Norge

Over 200 ansatte i regnskapsbransjen deltok da Regnskap Norge denne uken arrangerte Digitalt Forum i Oslo. Her fikk teknologientusiastene innblikk i trender i bransjen – fra innovasjon og forretningsutvikling i regnskapsforetak til tips om bruk av LinkedIn og praktiske erfaringer med Copilot. 

Bilag i plastpose 

To av dem som fant veien er Line Aaland (53) og Ole Martin Landsem (31), begge regnskapsførere i entreprenørkonsernet Veidekke. Den ene husker hvordan jobben var i «gamle dager», mens den har vanskelig for å tro at det han hører. 

 – Det vanlige var at en utegående arbeidsleder leverte en plastpose med bilag, med navnet på den enkelte ansatte. Da startet jobben med å sortere, punche inn, ta fram hullemaskin og sette billagene inn i ringperm, forteller Line. 

Ole Martin smiler – og kan vanskelig tro at det var virkeligheten for bare 15 år siden. 

 – Jeg er fornøyd med at det ikke er sånn i dag, sier han og priser seg lykkelig over at dataskyen kom som en gavepakke ovenfra. 

 – Ja, jeg drømmer meg ikke tilbake til hvordan det var, sier Line. 

Skrekkblandet fryd 

Likevel; kunstig intelligens er annerledes enn den velkjente skyen. Inntoget av AI gjør at våre to regnskapsførere rett og slett grugleder seg. Det var en viktig motivasjon for å delta på Digitalt forum. 

 – Det er fascinerende å høre hva AI kan bidra med, og det vil være et nyttig arbeidsverktøy. Nå som implementeringen starter flere steder er vi spent på hvor sporbart det blir. Vi tror det er for tidlig å stole helt og fullt på teknologien, med mindre vi kan se i systemet hva AI har utført. Sporbarhet blir helt avgjørende i vårt yrke for å stole på kunstig intelligens. AI er et verktøy, men vi må fortsatt tenke selv, sier Line og Ole Martin. 

Det var like mye teknologiske problemstillinger som teknologiske trender som fristet de to til å være med på Digitalt forum.  

 – Her fanger vi opp kunnskap fra Regnskap Norge om AI, samtidig som vi treffer andre i bransjer og hører deres erfaringer, sier Line og Ole Martin som gjerne deltar på neste utgave av Digitalt forum som er i desember.

Neste Digitalt forum-samling er 5. desember. Du kan allerede nå sikre deg en plass! Meld deg på her