10 fun facts om regnskap

Hvilken verdenskjent artist var innom regnskapsfaget før berømmelsen tok over? Når er den internasjonale regnskapsdagen? Og hvor gammel må du være for å bli medlem i Regnskap Norge?

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Viste du dette om regnskapsbransjen og regnskapsføreren?

Regnskap & Økonomi gir deg 10 morsomme fakta om regnskap og regnskapsbransjen. 

1. Rock og regnskap – en uslåelig kombo

Robert Plant og Mick Jagger har snust innom regnskapsfaget innen de ble verdensberømte artister. Det ryktes at Jagger can't get no satisfaction uten at debet og kredit går opp … 

2. Aldersgrense for medlemskap i Regnskap Norge

Regnskap Norge ble opprettet i 1969 under navnet Norske Regnskapsbyråers Forening. For å bli medlem måtte regnskapsfirmaene oppfylle flere krav. Blant annet måtte daglig leder ha fylt 27 år. Årsaken til aldersgrensen er uklar. Et Google-søk på «27 år» gir resultater som 27-årsklubben. Ingen klar sammenheng der, altså. Uansett, i dag er aldergrensen opphevet.  

3. Al Capone ble lagt i håndjern av en regnskapsfører

Etter flere forsøk på å ta Al Capone var det til sist en regnskapsfører, Oscar Wallace, som satte den berømte gangsteren bak lås og slå. Hvorfor? På grunn av skatteunndragelse.  

«You can go a long way with a smile. You can go a lot farther with a smile and an accountant.» – modifisert sitat av Al Capone. 

4. Den internasjonale regnskapsdagen er 10. november

Hvorfor har ingen fortalte oss det tidligere? Er det noe vi vet, så er det at regnskapsførerne kan feire. Ja, vi snakker til deg, deg og deg som rocket dansegulvet på Overskudd – Jubileumskonferansen til langt på natt. Finn frem finstasen, tørk støv av kalkulatoren og heis flagget. Hipp, hipp hurra for alle regnskapsførere som hver dag står på for norske bedrifter. 

5. Moms førte til eksplosiv vekst i regnskapsbransjen

Momsoppgjøret er ikke nødvendigvis en takknemlig oppgave, men regnskapsbransjen har innføringen av merverdiavgiften å takke for sin enorme vekst på 70-tallet. Så send en liten tanke til kjæreste Moms neste gang du sender inn en mva-oppgave i Altinn.  

6. En regnskapsfører fant opp tyggegummi

I 1928 fant Walter E. Diemer opp tyggegummien. Selv om Diemer først og fremst var regnskapsfører, likte han å eksperimentere med tyggegummioppskrifter på fritiden. Det resulterte i en unik oppskrift; en rosa tyggegummi kalt Dubble Bubble. Faktisk var det Diemer som lærte selgerne i firmaet hvordan man blåser tyggegummiboble, slik at de kunne bruke teknikken i markedsføringen. Tygg på den! 

7. Regnskapets far 

Den italienske matematikeren Luca Pacioli betraktes som regnskapets far. Han publiserte den første boken om dobbelt bokholderi i 1494. I boken skriver han: «should not go to sleep until the debits equal the credits». Vi ser for oss tittelen på den neste blockbusterfilmen om regnskapsføreren: Søvnløs siden 1494. 

8. Verdens tryggeste yrke

Er du av den typen som blir spent av og oppsøker farer? Da må du for all del holde avstand fra regnskapsbransjen. Sammen med profesjoner som telefonselger, tolk og ernæringsfysiolog, blir regnskapsfører betraktet som et av verdens tryggeste yrkesvalg. På andre enden av skalaen finner vi yrker som politi, byggearbeider og taxisjåfør. Se det. Det er noe å tilføre neste stillingsutlysning.  

9. And the winner of best accounting is …

Siden 1935 har PwC tatt hånd om stemmetellingen og fordelingen av vinnerkonvoluttene i forbindelse med Oscar-utdelingen. I 2017 gikk det imidlertid fryktelig galt. Skandalen var et faktum da feil vinner ble ropt opp fra scenen. Feil konvolutt hadde blitt gitt til prisutdelerne. PwC beholdt jobben som stemmeteller for filmakademiet og er fortsatt fast inventar på den røde løperen.  

10. Leidangsskatten fra 1100-tallet er den eldste kjente skatten i Norge

Leidang var den norske forsvarsorganisasjonen i middelalderen. Rundt år 1200 var leidang blitt en fast skatt. Kongen fikk årlig en del av provianten uavhengig av om skip og mannskap var aktive eller ei. Magnus Lagabøtes landslov (1270-årene) omgjorde denne skatten fra personskatt til en fast skatt på eiendom. Mon tror om dagens «bøter» er «laga» av godeste Magnus?