5 kjappe med Dewi Apeland

Dewi møter kunder som sliter med økte priser på strøm, drivstoff og råvarer. Hun bistår ved å se på hva som kan strammes inn, spares på og effektiviseres.

Del
Dewi Apeland, autorisert regnskapsfører i OM Regnskap, har gjennomført Regnskap Norges rådgiverprogram. Hun forteller at kompetansen er nyttig både på jobb og privat.

Hver måned gir vi en ny regnskapsfører fem spørsmål om arbeidshverdagen og bransjen. Takk til Dewi Apeland, autorisert regnskapsfører i OM Regnskap, som svarer på denne utgavens 5 kjappe.

Hva opptar deg profesjonelt akkurat nå?

Først og fremst er det oppfølging av kunder, avstemming, kontroll av regnskapsrutiner, hvitvasking og annen internkontroll som pågår nå. Det er tid for å oppdatere regnskap 2022 så godt som mulig, slik at det blir lettere når årsoppgjørene kommer om ikke så lenge. Det blir også en del kursing på høsten hos oss.

Hva har vært den største utfordringen for deg profesjonelt den siste tiden?

Noen typer bedrifter får (igjen) ekstra utfordringer dette året. Nå, etter korona, er det økte priser på råvarer, strøm og drivstoff som blir de ekstra utfordringene. Jeg har jo lyst til å hjelpe dem, det er komplekst, og det er jo ikke bare å gi råd om å øke salgsprisen heller. Etter at regjeringen la fram energitilskuddsordningen for næringslivet tok noen kunder kontakt. Det jo kjekt at det er oss, regnskapsførere, de først tar kontakt/hører med hvis det er noe da.

Hvordan har du løst utfordringen?

Jeg har mange flinke kollegaer. Vi følger med, diskuterer, deler kompetanse og vi prøver så godt vi kan å kommunisere dette til kundene. Vi ser på detaljene og finner ut for eksempel hva som kan strammes/spares/effektiviseres. Vi kan hjelpe de som kommer inn under ordningen med energikartlegging, søknad om støtte og eventuelt lån til gjennomføring av tiltak.

Del en positiv opplevelse fra jobben den siste tiden, og fortell hvorfor du har opplevd dette som positivt.

I fjor høst tok jeg og alle kollegaene mine rådgiverprogrammet hos Regnskap Norge. Det var fascinerende å se at noen hos oss ble faktisk født som rådgivere, mens andre, inkludert meg selv, må gjøre mye øvelser og trening. Det blir mye nyttige og veldig morsomme øvelser mellom kollegaer. Utrolig nok tar jeg ikke bare hva jeg har lært på kurset med på jobb, men også i mitt privatliv. Jeg forstår (‘og samarbeider med’) mannen min og ungene mine på en bedre måte nå for å si det sånt.

Beskriv regnskapsbransjen 5 år frem i tid

Regnskapssystemet kommer stadig med smarte løsninger. Systemet tar allerede over mesteparten, håndtering av bilag, bank avstemminger, produksjon av rapport, osv. Jeg tror ikke regnskapsfører vil miste sin viktige rolle, men oppgavene endrer seg. Det vil forventes mer av oss regnskapsførere fremover enn bare tall og rapporter. Det blir mest tett oppfølging, aktiv rådgivning og veiledning til kundene. Derfor er det så viktig å stadig heve kompetansen.

Ønsker du å bidra til spalten «5 kjappe med regnskapsføreren»? Ta kontakt med Lene N. Sundalskleiv, kommunikasjonsrådgiver i Regnskap Norge, på lene@regnskapnorge.no.