Finansdepartementet snur om personalforsikringer

På oppfordring fra blant andre Regnskap Norge, endrer Finansdepartementet reglene slik at verdien av personalforsikringer kan baseres på kostpris, sånn som før. – Vi er godt fornøyd, sier adm. direktør Christine Lundberg Larsen i Regnskap Norge.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
LYTTER TIL KRITIKK: Finansdepartementet endrer reglene slik at verdien av personalforsikringer igjen kan baseres på kostpris. Foto: Espen Kvalheim

Regjeringen har måttet tåle mye kritikk for det nye regelverket om naturalytelser til ansatte, som har skapt mye kompleksitet og merarbeid for norske virksomheter – og skatteskjerpelser for vanlige ansatte.

Reglene for personalforsikringer var ett av områdene hvor de nye reglene skapte ekstra mye hodebry, og Regnskap Norge påpekte utfordringene overfor Skattedirektoratet allerede under arbeidet med veilederen.

Nylig kom meldingen om at Finansdepartementet har erkjent de uheldige konsekvensene. De vil gjennomføre en forskriftsendring om at det i stedet er kostpris som skal legges til grunn for å beregne verdien av fordelen de ansatte får gjennom forsikringsordninger som arbeidsgiver betaler – altså at behandlingen blir som den har vært tidligere for slike forsikringsordninger. Endringen skal gjelde med virkning fra og med 1. januar 2019.

Hemmer forenklingsarbeidet

– Regnskap Norge er godt fornøyd med at departementet tar grep og retter opp i saken. Den siste tiden har vi hatt tett dialog og gitt innspill direkte til Finansdepartementet, sier Christine Lundberg Larsen, adm. direktør i Regnskap Norge.

Dette har høstet frukter, og foreningen jobber nå videre med å minne regjeringen på sine forenklingsambisjoner.

– Nå som personalforsikringene er «reddet», jobber vi videre med rabatter av bagatellmessig verdi. Får vi inn unntak her, vil det være til betraktelig hjelp for å redusere belastningen på næringslivet, sier Lundberg Larsen.

Hun viser til at regjeringen forenkler og endrer, mens tilbakemeldingene fra næringslivet er at det ikke monner. Dette blir derfor temaet som Regnskap Norge setter på agendaen når de i august inviterer til debatt på Arendalsuka.

---

Fakta: Når loven skaper kjeltringer

Kritiske røster hevder at de nye «millimeterreglene» både skaper forakt for lovverket og potensielt også lovbrytere av vanlige folk. Og utfordringen er ikke bare for disse reglene: Samme millimetersyn preger for eksempel også reglene for reise og diett. Vårt spørsmål er: Står «millimeterreglene» i veien for forenklinger i næringslivet, og hva gjør vi om loven skaper kjeltringer?

Regnskap Norge tar
debatten på Madam Reiersen under Arendalsuka, tirsdag 13.08 kl. 10.00!