Ny konto gjør pensjonssparing enklere

For å gjøre det enda enklere for alle som er ansatt i privat sektor å engasjere seg i egen pensjonssparing, gir regjeringen oss en ny pensjonssparekonto i 2021. Men hva betyr egentlig det – sånn helt konkret?

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
DERFOR PENSJONSKONTO: Uansett hvor hipp og kul du er i dag: Du skal også blir pensjonist en gang, og da trenger du noe å leve av. Nå gir myndighetene deg en egen konto for å gjøre det enklere å spare. (Illustrasjonsfoto: Unsplash.com/Austin Distel)

Varulver drepes med sølvkuler, vampyrer med vievann eller en spiss påle av kristtorn. En god samtale, derimot, er langt enklere å ta knekken på: I tolv av fire tilfeller holder det å bare si ordet «pensjon» før samtalen faller død til jorden som høstløv i oktober.

Dette har mange årsaker, men kanskje blir det hele litt enklere for oss alle til neste år. Da får nemlig 1,4 millioner nordmenn – de som er eller har vært ansatt i en privat virksomhet – en egen pensjonskonto som skal følge dem gjennom arbeidslivet. Der skal all oppspart pensjon fra tidligere, eksisterende og fremtidige arbeidsforhold dyttes inn.

Vanskelig å ta tak

Pensjonssparing er et tema som har stor betydning for livene våre, selv om vi ikke alltid tenker på det i hverdagen.

Heidi Skaaret, Storebrand

– Problemet er at folk flest synes pensjon er vanskelig å ta tak i. Resultatet er at mange går glipp av fordelene det gir å ha alt samlet på ett sted. Pensjonskonto er et kraftig virkemiddel, og det gagner pensjonssparerne, sier Heidi Skaaret, konserndirektør for personmarked i Storebrand.

Noen vet naturligvis at vi i årevis har kunnet flytte med oss gamle pensjonskapitalbevis selv, men det er en mulighet som relativt få har benyttet seg av. De som har skiftet jobb noen ganger, risikerer da å ha flere småbeløp stående i pensjonsordninger rundt omkring som blir spist opp av minimumsgebyrer – heller enn å ha dem ett sted (og da betale gebyr bare til det ene stedet). For enkelte kan denne gebyrmanøveren bety noen hundre tusen ekstra i pensjon fra lavere gebyrer, helt uten at de selv behøver å foreta seg noen verdens ting.

I den nye pensjonskonto-ordningen vil pensjonskapitalbevisene altså samles automatisk, og dersom du bytter jobb, vil denne kontoen følge med over til pensjonsordningen hos din nye arbeidsgiver. Ordningen får dessuten en tilleggsfordel for deg som er ung og/eller jobber på korttidskontrakt: Nå forsvinner nemlig de gamle reglene om at du må ha vært ansatt i 12 måneder for å beholde pensjonsopptjeningen.

Tre fordeler

Skaaret forklarer at det er særlig tre grunner til at hun og Storebrand støtter den nye ordningen:

– Det blir enklere for den enkelte å få oversikt over egen pensjonsopptjening, det blir lettere å tilpasse investeringsvalg og risikoprofil, og det å samle pensjonskapitalen i én konto er noe mange vil spare penger på, sier hun.

– Pensjonssparing er et tema som har stor betydning for livene våre, selv om vi ikke alltid tenker på det i hverdagen. Med egen pensjonskonto vil det kanskje bli lettere for folk å sette seg inn i hva pensjonssparing handler om, sier Skaaret.