Regnskapsbedriftene trenger IT-kompetanse i rollen som kundens nærmeste rådgiver

Regnskap Norge har kartlagt kompetansebehovet og utviklet et IT-rådgiverprogram for regnskapsbransjen. Hvorfor trengs kompetansen, og hva er verdien for bedriftene?

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
– Med IT-rådgiverprogrammet får deltakerne både kompetanse innen salg av rådgivning OG breddekompetanse innen IT, sier Geir Sandvik, programansvarlig i Regnskap Norge.

Geir Sandvik, programansvarlig i Regnskap Norge, forteller at dette ikke er snakk om en IT-utdanning, men en kombinasjon av rådgivning og generell IT-kompetanse rettet mot bransjen. På den måten er tilbudet fra bransjeforeningen noe helt unikt.

Hvorfor trenger regnskapsbedriftene dette?

Nærheten regnskapsbedriftene har til kundene sine gjør at regnskapsmedarbeiderne, som bedriftenes rådgiver, gjerne får spørsmål utenfor regnskapsfaget, for eksempel innen områder som IT, sikkerhet og GDPR – særlig fra de små- og mellomstore bedriftene som ikke har denne kompetansen selv.

Med IT-rådgiverprogrammet får deltakerne både kompetanse innen salg av rådgivning OG breddekompetanse innen IT. At kompetansen også kan brukes internt gjør programmet til et kinderegg.

Geir Sandvik, programansvarlig i Regnskap Norge

– Mange regnskapsrådgivere som bistår kunden utover kjerneleveransen, gir bort denne kunnskapen gratis. Med IT-rådgiverprogrammet får deltakerne både kompetanse innen salg av rådgivning OG breddekompetanse innen IT. At kompetansen også kan brukes internt gjør programmet til et kinderegg, hevder Geir Sandvik fornøyd.

Breddekompetanse og forståelse – ikke ekspertise

Det er ikke forventet at regnskapsfolk skal være IT-eksperter. Men å ha en overordnet kompetanse på områder nært knyttet til egen rolle gjør regnskapsføreren i stand til å følge opp henvendelser fra kunder – og rådgi eller veilede dem videre:

– Det er av stor verdi, både for regnskapsbedriften og kundeforholdet, mener Sandvik.

Programmet passer for regnskapsmedarbeidere som har interesse for eller noe IT-bakgrunn, og forutsetter at deltakerne har en viss anelse om hvordan IT-sfæren i dag er skrudd sammen og har de mest elementære begrepene på plass.

Dette er en grunnopplæring som skal gjøre deg i stand til å gi gode og verdifulle råd om IT:

– Vi gir deg et rammeverk og en forståelse innen områdene prosjektledelse, forvaltning, sikkerhet og personvern, forteller Sandvik: – Du skal få nok kunnskap til at du sitter igjen med et solid rammeverk og blir bevisst din egen kompetanse. Med den skal du være i stand til å formidle råd og styre et prosjekt, for kunde eller internt i virksomheten. Så er det så klart en grense for hvor langt en regnskapsfører skal gå i å rådgi innen IT, men videre i en prosess kan han eller hun fint kunne fungere som et verdifullt bindeledd mellom ledelse og eksperter, eller som en prosjektleder, sier Sandvik. – Når rammeverket er på plass kan du som rådgiver forholde deg til ulike teknologiområder, og er bevisst hva du vet og hva du må innhente av kunnskap hos spesialister.

Hva får regnskapsbedriften igjen for å sende regnskapsførere på et IT-rådgiverprogram?

Programmet gjør deltakerne i stand til å utvikle bedriftens IT-strategi, sikkerhetsplan og forvaltningsplan. Videre gjennomgås hvordan man setter opp et prosjekt. Programmet tar deltakerne gjennom personvern og GDPR, og hvordan man gjør en kartlegging som kan vise at bedriften er compliant.

Velger deltakerne å sertifisere seg som IT-rådgivere gjennom programmet, kan også bedriften dokumentere at de innehar denne kompetansen og bruke strategiene som utvikles.

Kompetansen blir verdifull både internt for bedriften, men også ut mot kundene:

– Oppgavene deltakerne løser i løpet av programmet er praktiske og kan anvendes i bedriften, og videre utvikles som salgbare produkter til kundene, forteller Sandvik.

Programmets kursledere er en blanding av eksperter innenfor både kommunikasjon og IT. Mange jobber til daglig i Regnskap Norge, enten med produktutvikling eller innenfor teknologi og innovasjon.

Noe for din bedrift?

Les mer om IT-rådgiverprogrammet til Regnskap Norge.

Obs! Programmet har begrenset antall plasser.