Sommerlektyre for regnskapsførere

Underholdende, utviklende – eller begge deler? En god bok i fanget eller på øret kan være med på å berike sommeren for enhver.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Klar for å koble av med en bok i ferien? Her er 15 forslag for regnskapsførere.

Om ønsket er faglig oppdatering, selvutvikling eller noe å koble av med og forsvinne inn i: I denne artikkelen finner du noe for enhver smak.

I jakten etter gode bøker for regnskapsførere var det naturlig å se etter bøker hvor regnskapsføreren innehar hovedrollen:

Hvor god den er skal jeg ikke ta stilling til, men romanen Krepsens regnskap, av Erik Meling Sele, handler om regnskapsfører Werner Krebs, som synes mennesker presser seg på overalt og at alle krever noe av ham. Nyheten om at regnskapsavdelingen skal organiseres i åpent kontorlandskap får begeret til å flyte over.

Krepsens regnskap er historien om en introvert mann som har gått seg vill i et ekstrovert samfunn. 

Om du ikke identifiserer deg med Werner, er du kanskje likevel …

Ekstremt opptatt av tall?

Føles livet mer meningsfullt hvis du regner det i dager i stedet for i år? Smaker den kjedelige sjokoladen plutselig godt når du får høre at andre har gitt den en høy karakter? Kan tall suge seg fast i hjernen din og påvirke hva du senere er villig til å betale for et hus, en bil eller en flaske vin?

Da kan Tallskalle – hvordan tallene styrer livet vårt, av Micael Dahlén og Helge Thorbjørnsen, vekke deg fra tallpsykosen så du kan ta tilbake makten over tallene i livet ditt.

Økonomiprofessorene Dahlen og Thorbjørnsen avslører hvordan tallene sniker seg inn i hodet og kroppen og påvirker hvordan vi tenker, føler og har det. Når gjør tallene oss sterkere, og når gjør de oss svakere? Når lurer de oss? 

Hva med balansen?

Om du er opptatt av balanse, og hvordan du kan utvikle denne utover det regnskapsfaglige, kan Balanse: verktøy for livet, av psykolog og treningsinstruktør Karen Kollien Nygaard, være et godt valg.

Boken gir deg en praktisk innføring i hvordan vi alle bedre kan mestre hverdagsliv og arbeidsliv, og gir deg et knippe enkle og nyttige redskaper, som synliggjør mange av fellene vi havner i og problemene vi alle sliter med – i ulik grad.

Interessert i historie?

… da kan du sjekke ut Med blikk for tall, av Øystein Kock Johansen, som er en hyllest til regnskapsbransjen.

I forbindelse med Regnskap Norges 50-årsjubileum fikk vi nedskrevet bransjen og fagets historie. Som forfatteren selv innleder er boken en «hyllest til en viktig, men ofte lett forbigått bransje»: Bransjen og utøverne har hatt fundamental betydning for fremveksten av sivilisasjonen (intet mindre) og for den moderne verden vi er en del av.

Boken utgjør en historisk kavalkade over bransjens utvikling – fra de eldste tider og frem til moderne tid.

Vil du mestre livets største hemmelighet?

Om du er keen på innflytelse og fremgang kan Dale Carnegies klassiker Hvordan vinne venner være et godt valg. Tittelen er litt fjern og rådene kan virke banale og selvfølgelige, men min påstand er at verden ville vært et bedre sted og vi ville vært enda mer glade i hverandre – om flere av oss fulgte dem.

Carnegie forstod hvor viktig det er å skape glødende entusiasme og vekke begeistring hos andre mennesker, og utviklet noen veldig enkle, men kraftfulle prinsipper for hvordan en bør behandle andre mennesker, slik at de føler seg verdsatt, sett og tatt på alvor.

Carnegies filosofi og teknikker er minst like aktuelle i dag, som da den aller første utgaven av boken ble utgitt i 1936. Og boken omtales som en klassiker og pioner blant selvutviklingsbøker.

For fagnerder, kommende spirer og dem som ligger litt bakpå

… kan utvalgte tema i oppslagsverket Bokføringsloven med kommentarer til lov, forskrifter og god bokføringsskikk være en ide å lese seg opp på, før fristene igjen innhenter deg og tiden din.

Hva kreves faktisk av bokføringen, bilagene og oppbevaringen for å være helt innenfor reglene? Forfatteren Jan Terje Kaaby besvarer mange av disse spørsmålene i boken, og gjennomgår et omfattende og detaljert regelverk.

For rådgivere som ønsker å ta grep

… mener Edgar Shein, i sin Humble Consulting: How to Provide Real Help Faster, at det er nødvendig å utvikle en relasjon med kundene som bygger på tillit og åpenhet og sikre at du som rådgiver fanger opp roten av problemet.

Organisasjoner står overfor utfordringer i dag som er for kompliserte til at konsulenter bare kan leke lege: ta noen tester, gi en ryddig diagnose av "problemet" og anbefale en løsning.

Edgar Schein argumenterer for at konsulenter må jobbe med kundene sine på en mer personlig måte, med vekt på åpenhet, nysgjerrighet og ydmykhet. Schein gir deg en drøss casestudier som belyser hvert trinn i den ydmyke konsulentprosessen, som sikrer at du som rådgiver kan være mer genuint hjelpsom og enda mer effektiv i kunderelasjonen.

Klar for å endre tankesettet?

Daniel H. Pink hevder du kan glemme alt du tror du vet om hvordan du kan motivere mennesker – på jobb, på skole og hjemme.

I boken Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us, forklarer han at hemmeligheten bak høy ytelse og tilfredshet i dagens samfunn er det menneskelige behovet for å styre våre egne liv, å lære og skape nye ting, og gjøre det bedre for oss selv og verden rundt oss. De fleste tror at den beste måten å motivere på er med ytre belønninger som penger. Det er feil, hevder forfatteren.

Pink avslører misforholdet mellom hva vitenskapen vet og hva virksomhetene gjør – og hvordan det påvirker alle aspekter av livet. Han undersøker elementene i ekte motivasjon, og gir deg smarte teknikker for å sette disse ut i livet.

Lever du drømmene dine?

Eller skulle du gjerne vært litt mer modig? Først gjennom å være modig er det mulig å trosse frykten, skape endringer og nå nye mål.

Modig er en selvutviklingsbok av Svein Harald Røine, som skiller seg fra andre selvutviklingsbøker ved at den er selvopplevd og skrevet som en historiefortelling. Det er en historie med humor og driv, overraskende situasjoner og tankevekkende vrier.

Boken inspirerer deg til å bli modigere, til å utfordre din egen komfortsone, prioritere det som er viktig i livet ditt, og leve mer i tråd med det du drømmer om.

Obligatorisk for alle ledere?

Å vurdere og beslutte er noe ledere ikke kommer utenom. Å lære om ledelse er å lære om vurderinger og beslutninger.

Hvorfor gjør vi feil? Og hvorfor i all verden fortsetter vi å gjøre de samme feilene gang på gang? I Tenke, fort og langsomt, av Daniel Kahneman, lærer du om hvilke snarveier vi tar når vi vurderer informasjon og tar beslutninger.

Kahneman gir oss et innblikk i to måter vi resonnerer på – ved intuisjon og kontrollert tenkning. Vi benytter ett av to systemer: enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk.

Begge systemene er nødvendige, og begge har sine svakheter. Gjennom å forstå de to systemene, og hvordan de kan balanseres og virke sammen, skjønner vi mer av oss selv og hverandre – og samtidig lærer vi hvordan vi selv kan ta bedre avgjørelser.

På jakt etter noe lett med et snev av humor?

Hent frem Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything, av Steven Levitt og Stephen Dubner!

Økonomen Steven Levitt ser nærmere på grunnleggende sosial statistikk for å undersøke hemmelighetene i hverdagen. Selv om tall ikke lyver, har de ofte underliggende historier som tegner et mye større bilde.

Boken handler kanskje ikke nos særlig om regnskap, men Freakonomics kan hjelpe deg med å undersøke og tolke uventede fakta og tall, og gir deg et lett og underholdende avbrekk etter en lange dager med knasende tørre tall på kontoret.

Hva med en klassiker?

Noen ganger kan det være godt å legge jobb og fag til side, og la seg forsvinne inn i noe helt annet.

Det sies å være to grunner til å lese en bok: Den ene er at du liker den, og den andre er at liker å kunne si at du har lest den. For oss som gjerne vil fremstå som beleste plukker vi kanskje opp klassikerne av den andre grunnen.

Men hvilke klassikere går også under grunn nummer én?

Ernest Hemingway sies å være blant de mest sentrale forfatterne på 1900-tallet. Boken Den gamle mannen og havet handler om fiskeren Santiago og hans kamp for livet med en kjempefisk. Boken er en knapt 100-siders affære med mange lag. Historien er en av de mest tolkede av litterære tekster, og mange leser seg opp på symbolbruken før de begynner på fortellingen. Men den kan også bare leses som den historien den er. Og så kan du ta til deg det som måtte komme til deg underveis.

Sigrid Undset, fikk nobelprisen for sine mektige skildringer av middelalderen i Norden – hvor trilogien Kristin Lavransdatter er hennes mest kjente verk. Her skildres Kristins liv fra hun vokser opp på en gård i Gudbrandsdalen på begynnelsen av 1300-tallet, til hun dør av pesten i et kloster utenfor Trondheim. Det første bindet, Kransen, er blitt lest som Norges fineste kjærlighetsroman.

Klassiker George Orwells 1984 kom i 1949 og romanen tegner et dystert bilde av et fremtidssamfunn med diktatur og et altomfattende propaganda- og overvåkningsapparat. 1984 handler om hva som er sant, og ikke sant, og om hvordan sannheten manipuleres og vris av enkeltpersoner og staten, av alle grupper som har makt, slik at man kan undertrykke andre. Sa noen fake news?

Det er tross alt ferie. La oss avslutte med et lett og ledig alternativ: Med en uventet tilnærming til å leve et godt liv. I Boken Den edle kunsten å gi f**n råder Mark Manson oss å bli kjent med egne begrensninger og deretter akseptere dem: «La oss være ærlige, dette går til helvete, og det må vi bare leve med». Straks vi omfavner våre redsler, feil og usikkerheter, kan vi finne motet, utholdenheten og nysgjerrigheten som vi søker.

Riktig god sommer!