Regnskap Norge-podden: – Bort med regler som ikke kan etterleves

Det sier ukens gjest, Nils Fossum. Han er opptatt av forenklinger, særlig for de små virksomhetene.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

For mange er ukens gjest kjent som den engasjerte administratoren av Facebook-gruppen ARF på Facebook. Her deler han flittig nyttig informasjon og starter diskusjoner om smått og stort fra regnskapsbransjen. 

Nils Fossum har vært autorisert regnskapsfører og medlem i Regnskap Norge siden 1997. Nå driver han regnskapsvirksomheten Amphibia. Nesten 25 år etter sin inntreden i bransjen og foreningen, debuterer han i Regnskap Norge-podden. Her deler han blant annet om sine erfaringer med å drive liten regnskapsbedrift: 

 Som representant for de bitte, bitte små byråene, så synes jeg det er rart at det ikke lages noen grenser. At jeg skal forholde meg til den samme hvitvaskingsloven som DNB og Storebrand forholder seg til, synes jeg egentlig er litt rart.  

Forenklinger som monner 

Nils Fossum er tydelig engasjert og har mange forslag til forenklinger for regnskapsbransjen og næringslivet. Skattetrekkskontoen er et eksempel han trekker frem. 

 Det henger igjen gamle ting slik som at vi skal opprette en egen skattetrekkskonto og overføre pengene dit. Gjør du noe feil, så blir det ansett som et alvorlig lovbrudd. Hvorfor ikke bare forenkle og overføre skattetrekket på samme bankfila som lønna og bli ferdig med det? Da hadde alle norske selskaper hatt én balansekonto mindre å avstemme, sier han. 

Ifølge Nils er lønnsområdet et annet felt som med fordel kan forenkles. Han opplever at regler er lite gjennomtenkte og innføres i siste liten. I tillegg har ikke regelsetterne mot til å skru på reversen når reglene ikke funker: 

  Slik som med skattelegging av naturalytelser, gaver og bonuspoeng. Det blir en storm ut av det, så pågår det en stund, og så blir det helt stille. Og plutselig har vi et sett med regler som ingen følger, og så sitter man i dette yrket og tenker at man må bruke sunn fornuft og følge de reglene man føler er viktige selv, og så kan man hoppe over de reglene som ingen andre følger og som man antageligvis går konkurs av å følge. 

 Sett fokus på alt som ikke kan etterleves og få det bort, slik at vi kan ha de reglene som faktisk fungerer, avslutter han. 

Reise og diett må prioriteres 

Regnskap Norge er opptatt av forenklinger, og reise og diett er ett av de områdene som bør prioriteres.  

  Vi gjorde noen beregninger for noen uker siden av dagens regelverk for reise og diett. Regelverket er kjempekomplisert og det er et mylder av satser. Vi så at Skatte ABC’en har 70 sider alene for å forklare dette. Det er jo nesten meningsløst i seg selv, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. I Regnskap Norge. 

 Hvis vi forenkler og gjør slik at du sparer 5 minutter per oppgave, så vil det ha en samfunnsmessig gevinst på over en halv milliard kroner. Det er klart at når du sitter der med den ene reiseregningen, så tenker du ikke over det, men det er så mange reiseregninger i landet vårt og regelverket er så komplisert. Vi er veldig opptatt av, og mener, at dette er lavt hengende frukt og enkelt å forenkle, fortsetter Regnskap Norge-direktøren. 

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC