Regnskap Norge-podden: Regnskapsføreren er næringslivets fastlege

Hun må skrive flere resepter, og ikke bare stille diagnoser. Det sier ukens podcast-gjest om regnskapsføreren.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Roar Voll drømmer om at regnskapsføreren skal ta posisjonen som bedriftenes høyre hånd full ut.

– Vi vil virkelig bedriftene det beste. Det er noe jeg er helt sikker på. Hver eneste fra vår bransje drømmer om at bedriftene de har skal gå bedre, sier Roar Voll. Han betegner regnskapsføreren som bedriftenes fastlege og oppfordrer bransjen til å skrive flere resepter. 

Roar er med-gründer av Sum Regnskap og nestleder i Regnskap Norge-styret. Han starter med å fortelle om sine opplevelser som frivillig i Ukraina, hvor han opplevde krig på nært hold da han hjalp sivile. Historiene er hjerteskjærende. Samtidig forteller Roar om det gode i mennesket, og om mennesker som kjemper for det som er godt og riktig.  

Etter sine turer til Ukraina håper gründeren å sitte igjen med en større drive til å bidra i også andre settinger. På spørsmål om hva som er Sum Regnskap sitt drive, drar han en parallell til erfaringene fra de siste månedene. 

– Hva er fundamentet for et godt samfunn? Et sunt næringsliv. Det er et næringsliv uten korrupsjon, og som løfter frem og forbedrer – det er et godt samfunn. Og det er det vi vil kjempe for. Vi ønsker at de som har nye ideer skal få dem ut, og at de som har bedre metoder å gjøre ting på, skal få det til. Det er det hele bransjen vår gjør – vi hjelper næringslivet, sier han. 

Roar mener at regnskapsbransjen er i en unik posisjon – en tillitsposisjon. Regnskapsførerne er bedriftenes høyrehånd. Og den posisjon drømmer han om at bransjen skal utnytte fullt ut.  

Regnskapsførerne er sannhetsvitner 

Når regnskapsførerne produserer og leverer et regnskap til verden, er de sannhetsvitner.

– Vi forteller at dette er status til dette selskapet. Finansieringsinstitusjoner, leverandører, kunder, ja, alle bruker det bildet vi tegner – fordi de tenker at dette er et sant bilde av selskapets situasjon, og det er det totalt avgjørende for dem å vite.  

Ifølge Roar trengs sannhetsvitnet når det kommer til bærekraft: – En av truslene innen bærekraft og bærekraftsrapportering, er at det blir storytelling og ikke er sannheten som kommer frem, fortsetter han. 

Fra fabrikk til kompetansehus 

Nestlederen mener regnskapsbransjen må ta posisjonen som sannhetsvitne når det kommer til bærekraft. Bærekraft og bærekraftsrapportering illustrerer kompetanseutviklingen i regnskapsbransjen. Ifølge Roar må bransjen i større og større grad bli kompetansehus. 

– Vi må bevege oss fra et tankesett som var litt fabrikkpreget – få, produser og lever – til å bli mer kundeorientert; hva kan vi gjøre for å løfte denne bedriften videre? For å få til det, må vi spille som et lag og få mer kompetanse i regnskapsbedriftene.  

Ifølge Roar blir spisskompetanse viktig i tiden som kommer: – Vi må vekk fra at du skal kunne alt fra A til Å og over til at du skal være vanvittig flink på Ø og du skal være utrolig god C.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC