Regnskap Norge-podden: Spar penger ved å drive bærekraftig

60 % av CO2-utslippene i Europa stammer fra SMBene. NSRS gjør det enkelt for de små å drive bærekraftig.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Hans Christian Ellefsen, leder for Teknologi og innovasjon i Regnskap Norge, snakker om Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS) og regnskapsførerens rolle i Regnskap Norge-podden.

Denne ukens gjest er Hans Christian Ellefsen, leder for Teknologi og innovasjon i Regnskap Norge. Han er også styreleder for Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS) – ukens tema i Regnskap Norge-podden.   

NSRS gjør det enkelt for de små å levere på bærekraft 

– Det er hundrevis av globale standarder i verden, men det er ingen standardsettere som har hatt SMB som hovedmålgruppe eller som har nedskalert standarden effektivt til markedet. Vi så et hull i markedet som vi ønsket å fylle, sier Hans.  

Nordic Innovation så også potensialet i en nordisk standard, og finansierte derfor prosjektet. Standarden er utarbeidet av Nordic Accountant Federation (NAF) bestående av de tre søsterorganisasjonene SRF (Sverige), TAL (Finland) og Regnskap Norge. Den lanseres i månedsskiftet september/oktober.

Et økonomisk rasjonale  

Hans mener at å drive bærekraftig også betyr å drive lønnsomt og smartere.  

– Det må ligge økonomiske insitamenter bak for å skape en endring. Fra arbeidet i den sirkulære regnskapsklyngen ser vi at det faktisk spares penger og ressurser på å lage smartere forretningsmodeller som er mer bærekraftige.  

Du som regnskapsfører vil med standarden kunne bistå kundene med å rapportere på bærekraft, og på denne måten utvide tjenestespekteret ditt. 

 NSRS er en åpen og fri standard som alle kan bruke, men det er regnskapsrådgiveren som er definert som primærbruker, forteller han.  

Regnskapsførerens rolle 

Ansvaret for bærekraftsrapportering flyttes fra markedsavdelingen til regnskap og økonomi. Ifølge Hans er årsaken en integrert tankegang; bedriftene ønsker å bringe bærekraftsrapportering og finansiell rapportering tettere sammen.  

Det er naturlig at regnskapsføreren, som allerede har en utvidet rolle utover den lovmessige regnskapsrapporteringen, tar ansvar for bærekraftsrapporteringen.  

 Hvis du tenker på regnskapsførerens hverdag når det gjelder regnskapsrapportering, så er de veldig gode på å samle data, bearbeide informasjon, strukturere, kvalitetssikre og rapportere. Og det er jo samme arbeidsmetode som gjelder for bærekraftsrapportering. Forskjellen er at det opereres med andre tall enn regnskapstallene.  

Les mer om NSRS her 

 

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify   

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts   

Hør Regnskap Norge-podden på PC