Har du som driver i EPF registrert regnskapsforetaket ditt i Foretaksregisteret?

Statsautoriserte regnskapsførere som driver selvstendig skal ha registrert enkeltpersonforetaket sitt i Foretaksregisteret innen 1. mars.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Om det fortsatt ikke er gjort, gjelder det å få det på plass så fort som mulig.

Registreringsplikten følger av den nye regnskapsførerloven, der det er et vilkår at regnskapsføring for andre bare kan utføres av regnskapsforetak. Regnskapsforetaket skal også registreres med sitt organisasjonsnummer i Finanstilsynets Regnskapsførerregister.

Registrering i Foretaksregisteret gjøres med hjelp av Samordnet registermelding, mens registreringen i Regnskapsførerregisteret skjer gjennom skjema KRT-1060 i Altinn. 

Registreringsplikten er tidligere informert om i artikkel 11.1.2023.

Hva med registreringen av rollen som regnskapsfører?

Endringen påvirker i tillegg registrering av rollen som regnskapsfører på de enkelte kundene i Enhetsregisteret. Dersom en fra før er registrert som regnskapsfører med fødselsnummer skal det nå registreres med foretakets organisasjonsnummer. Regnskapsfører bør følge opp dette med kunden for å påse at endringen blir gjort. Om så ikke skjer vil Enhetsregisteret ta kontakt for å få det endret. Uansett gjelder det å ha registreringen i Foretaksregisteret og Regnskapsførerregisteret på plass først.

Tilsvarende, ved registrering av rolle som regnskapsfører på nye kunder, vil Enhetsregisteret sjekke at regnskapsforetaket som registreres er godkjent (autorisert) av Finanstilsynet.  Det er en forutsetning for å få registreringen gjennomført.