Er det mulig å få påskeferien betalt av arbeidsgiver – skattefritt?

Hvem kunne vel ikke tenkt seg en gratis og skattefri påskeferie på fjellet? Men det er vel for godt til å være sant. Eller er det? Bli med og løs årets påskemysterium!

Del
Vi har løst dette påskemysteriet for deg! Foto: Adobe Stock

Nå er straks påsken over oss og de aller fleste tar seg en velfortjent pause fra jag og mas. Men det kan jeg se langt etter… For nå har sjefen bestilt et nytt påskemysterium. Det er lettere sagt enn gjort.  

Du tenker sikkert at med dagens KI-utvikling, så er det bare å bestille et påskemysterium. Men det har jeg prøvd uten stor suksess. Om det skyldes mine evner eller KI sin manglende kreativitet er uvisst. Etter bare to minutter med god gammeldags idemyldring med en god kollega derimot, dukket årets påskemysterium opp! 

Hvordan få påskeferien dekket av arbeidsgiver uten å betale en krone i skatt? 

Er det i det hele tatt mulig? 

Jeg tok igjen på meg rollen som superetterforsker og nummer 1-problemløser Sherlock holmes. Og suksessoppskriften, den er som i fjor: 

  1. Nøye observering  
  2. Innsiktsfull utledning 
  3. Bekreftelse med bevis  

Observering: Gratis og skattefri påske – er det mulig?  

I utgangspunktet er en fordel vunnet gjennom arbeid skattepliktig for den ansatte. Det gjelder også hvis arbeidsgiver dekker påskeferien eller betaler for hytta du bruker i påsken.  

Men er det andre regelverk som gjør det mulig å få dekket påskeferien av arbeidsgiver? Er det mulig å få tilgang til hytte midt i bakken med transportbånd etter afterski – skattefritt? La oss ta en titt.  

Innsiktsfull utledning: Hvordan få det til? 

For å løse påskemysteriet vårt, tar jeg på detektivhatten og saumfarer norsk regelverk. 

Kan gavereglene dekke påsken? 

Hva med de generelle gavereglene? Kan de dekke påskeferien?  

Ja, du kan motta inntil 5 000 kroner som gave per år fra arbeidsgiver, men i den norske fjellheimen blir det en kort ferie.  

5 000 rekker kanskje til én overnatting på hotell og en middag. Så hvordan kan vi få dekket enda flere påskedager skattefritt? 

Hva med velferdstiltak eller personaltur spør (Dr. Watson) en kollega meg? 

Ja, rimelige velferdstiltak kan være skattefrie innenfor gitte rammer, så det kan det være en mulighet.  

Hvis bedriften legger årets personaltur til påsken og holder seg innenfor reglene for rimelige velferdstiltak, vil arbeidsgiver kunne betale påsketuren både for de ansatte og deres familie.  

Det er viktig at reglene for velferdstiltak blir fulgt og at oppholdet ikke er mer enn 2 netter. Det som er nytt fra i år er at man kan kombinere 2 overnattinger innenfor reglene for rimelige velferdstiltak og samtidig gi 5000 som skattefri gave. Da kan man teoretisk få 3 netter på Dr. Holmes dekket av arbeidsgiver. 

Å gjennomføre velferdstiltak i påsken er imidlertid kanskje ikke populært. Selv om du stortrives sammen med kollegaene dine, så har du kanskje ikke lyst til å tilbringe påsken sammen med dem. Du har jo egentlig fri fra jobben og kanskje ikke lyst til å se sjefen briljere på nyinnkjøpt snowboard. Kan det være andre muligheter?  

Hyttedrømmen – gratis ski in og ski out  

Hva med hytte dekket av arbeidsgiver uten å betale en krone til kemneren? Er det mulig?  

Ja, det er mulig! En arbeidsgiver kan eie eller leie en firmahytte som de ansatte kan bruke.  

Tilgang på en firmahytte regnes som et velferdstiltak. For å slippe skatt må tiltaket kunne anses som et rimelig velferdstiltak. I tillegg må alle ansatte eller en betydelig gruppe ansatte i bedriften, ha tilgang til å bruke hytta. Den kan med andre ord ikke kun være forbeholdt bedriftens eiere eller noen få ansatte.

For å kunne gi ansatte mulighet til en firmahytte må det som hovedregel være 10 eller flere som har mulighet til å benytte den. Hvis en større arbeidsplass ønsker å tilby flere hytter, må det minimum være 10 brukere per hytte, altså 10 til 1. 

For å sikre at det ikke blir beregnet skatt på de ansattes bruk, må det lages regler rundt bruken av hytta og det bør dokumenteres hvem som faktisk har brukt den.  

Dokumentasjonen er viktig for å bevise at ikke sjefen stikker av med hytta hver påske og hyttebruken dermed blir skattepliktig. 

Bekreftelse med bevis: Ja, det er mulig! 

Så kan jeg få dekket påskeferien av arbeidsgiver uten å betale en krone i skatt? Ja! 

Hvis vi oppsummerer mulighetene for skattefri påskeferie, går jeg ut ifra at vi er enig om at felles 3-dagers påskeferie for hele bedriften, ikke passer for alle.  

Svaret på årets påskemysterium er derved: Ja, det er mulig å få påskeferien dekket av arbeidsgiver skattefritt ved å benytte seg av firmahytta.   

Selv om du må dele på å bruke hytta, og ikke kan benytte deg av den hver påske, vil jeg påstå at det er et godt frynsegode som mange bedrifter tilbyr sine ansatte. 

Nå får du krysse fingrene og håpe at kollegaene dine foretrekker bypåske, slik at firmahytta står klar for deg i påsken 😊 

God påske!