– En herlig velkomst til regnskapsyrket!
Bare en uke etter at Mia Karlsen gikk ut av studentlivet og inn i regnskapsbransjen, fikk hun delta på en U35-samling i regi av Regnskap Norge. – Det var veldig gøy å møte andre unge regnskapsførere og kunne bygge nettverk på tvers av regnskapsforetak!
Tenk deg at du er nyutdannet og helt ny i jobben din på et ikke veldig stort regnskapskontor.
De av kollegaene som er nærmest i alder, er i praksis dobbelt så gamle som deg. Alle er hyggelige og øser gladelig av sin kunnskap og erfaring for å besvare ethvert spørsmål du måtte ha, men de er på et helt annet sted i både livet og karrieren. Uansett hvor godt du trives i den nye jobben din, kan det være ting du helst ville diskutert med noen som finner fagfeltet like ferskt og spennende som du gjør.
75 nye «kolleger»
Dette er faktisk en problemstilling som det finnes en løsning på. U35, heter den. Bare spør Mia Karlsen på Accountor-kontoret i Honningsvåg.
– Jeg var ferdig utdannet våren 2023, og begynte i jobben samme høst. Etter én uke på jobb fikk jeg lov til å reise til Oslo for å delta på U35-samling og møte 75 yrkessøstre og -brødre i et fantastisk artig opplegg, forteller hun.
Hun berømmer arbeidsgiveren, hvor sjefen hadde vært i kontakt med Regnskap Norge og hørt om arrangementet. Han ringte derfor til Karlsen før hun begynte i jobben og foreslo at hun burde delta.
– Arrangementet hadde en veldig god miks av sosialt og faglig innhold, og strekte seg fra ti om morgenen til langt utpå kvelden. Det var naturligvis litt spesielt for meg som var så fersk, men det var en fin måte å bli ønsket velkommen til regnskapsbransjen – og veldig gøy å se at det var så mange unge i regnskapsbransjen, sier Karlsen.
Populær møteplass
Maria Lindberg er rådgiver i Regnskap Norge og ansvarlig for U35-nettverket, og forteller at dette er et tilbud som regnskapsforetakene har tatt godt imot.
– Målet har blant annet vært å legge til rette for et fellesskap hvor yngre ressurser i bransjen kan dele kunnskap og kompetanse med bransjekolleger, og ha en litt alternativ kanal til å holde seg oppdatert på hva som rører seg i bransjen, sier hun.
Det er heller ikke til å legge skjul på at U35 tilrettelegger for profesjonelle relasjoner som kan åpne dører for nye mentorskap og karriereveiledning, samtidig som det kan være en kilde til potensielle forretningsmuligheter og samarbeid – selv om arrangementene som sådan ikke formelt har slike problemstillinger på agendaen.
– Det er viktig at samlingene har et faglig program som gir deltakerne noe reelt å ha med seg i bagasjen når de drar tilbake til kontoret, men det sosiale er minst like viktig. Når man er relativt fersk i bransjen, er det klart det er nyttig å ha jevnaldrende å dele erfaringer med, sier Lindberg.
Hun legger til at U35-nettverket er en støtte og motivasjon i arbeidshverdagen for mange, og at hun stadig får tilbakemeldinger om hvor verdifullt deltakerne synes det er å ha likesinnede fagfolk som de kan diskutere utfordringer og muligheter med.
Ny samling i april
Karlsen kan bekrefte at nettverket er viktig. Det finnes en lukket U35-gruppe på Facebook, og hun er venner på Facebook med dem hun hadde mest med å gjøre. Videre har hun allerede truffet igjen noen av dem hun møtte på et kurs i Tromsø for en tid tilbake, og hun gleder seg til snart å møte enda flere igjen når den første av to U35-samlinger i 2024 går av stabelen i april.
– Jeg setter stor pris på at både sjefen og kollegene har vært så positivt innstilt til at jeg kan delta på kurs og andre ting. Jeg gleder meg veldig til å se U35-gjengen igjen i april, og til kanskje å få et inntrykk av hva man får igjen når man har har vært i bransjen i litt mer enn bare en uke, smiler hun.
En annen ting Karlsen kan se frem til, er at hun i løpet av våren får to nye kolleger på kontoret i Honningsvåg, og én av dem kan så absolutt være kandidat til å bli med i U35-nettverket.
– Jeg vil på alle måter råde alle som kan til å være med på dette. U35 er en veldig fin erfaring å ha med seg, og en veldig fin gjeng å bli kjent med, sier hun.