Arbeidspraksis – en mulighet til å forme nye ansatte
Hvis din regnskapsbedrift eller økonomiavdeling sliter med å få tak i nok kvalifiserte folk, behøver ikke løsningen å være langt unna – og det trenger heller ikke å koste noe.
I et opphetet arbeidsmarked kan det til tider være vanskelig å finne dyktige folk til å fylle ledige stillinger. For deg som driver en regnskapsbedrift eller leder en økonomiavdeling, behøver ikke svaret være så langt unna: Hva med å ta inn en lærling? Da kan du, i tillegg til å løse ditt eget kapasitetsbehov, gjøre noe samfunnsnyttig samtidig!
– I samarbeid med NAV Oslo utdanner vi regnskapsmedarbeidere, og der er en del av opplegget at de etter hvert skal ut i praksis, forteller Trine-Lise Lyng, karriereveileder i JobLearn AS.
I praksisperioden står NAV for lønnen til kandidatene, og det betyr at arbeidsgivere kan prøve seg på dette uten at det innebærer kostnader for dem – utover egeninnsats for rettledning og oppfølging.
Praktisk rettede kurs
– Dette har vi nå gjort i mange år med gode resultater.
– Kursdeltakerne er alt fra folk som har vært ute av arbeidslivet en periode og har litt regnskap i bakgrunnen sin, til nye landsmenn som kan ha masse regnskapserfaring fra et annet land, men som her trenger litt hjelp med det norske språket, sier Lyng.
Samtlige kursdeltakere får først 10 uker med grunnopplæring, hvor de blant annet lærer seg grunnleggende regnskapskompetanse, Excel og Tripletex, samt får litt generell arbeidslivsopplæring. Kursene går i klasser á 20 deltakere, sånn at det skal være gode muligheter til personlig veiledning og oppfølging.
Deretter følger 10 uker til hvor kursdeltakerne jobber to dager ukentlig på sin praksisplass og bruker de tre andre dagene til mer Tripletex-opplæring, før de til slutt jobber på praksisplassen heltid i ytterligere 10 uker. Elevene velger selv om de vil jobbe med, og få opplæring i, lønn eller regnskap. Opplegget har rom for litt fleksibilitet, sånn at kursdeltakere som har mye regnskapserfaring fra før kan gå tidligere ut i full praksis.
– Dette har vi nå gjort i mange år med gode resultater. Vi ser særlig at arbeidsgiverne setter pris på at de har lønnspraksis. Bedriftene som tar inn praksiselever er generelt veldig godt fornøyd, men av og til kan det likevel være litt utfordrende å finne praksisplasser til alle. Akkurat nå har vi fem kurs á 20 elever som er i sving, så vi trenger en del plasser ikke altfor langt unna Oslo, sier hun.
Fleksible ordninger
Lyng forteller at fleksibilitet er et viktig prinsipp i samarbeidet med praksisbedriftene. Både deltagerne og praksisplassbedriftene tilbys god oppfølging dersom de behøver eller ønsker det, men det er ikke noe krav.
– Avtalen vi skriver er veldig enkel, og innebærer for eksempel ingen oppsigelsestid. Dermed er det lett å avslutte hvis det ikke fungerer, uansett om det er kjemien som ikke stemmer, andre forhold hos arbeidsgiveren eller om kandidatens evner kanskje ikke har svart til forventningene. Da ønsker vi i så fall bare en detaljert tilbakemelding, sånn at vi kan hjelpe deltagerne med å vokse videre og lære av det som eventuelt har skjedd, forteller hun.
Det er heller ikke noe krav om at bedriften må ansette de som kommer inn i praksis – selv om det naturligvis er et ønske både fra dem og fra JobLearn.
Mulighet for å ansette, men ikke et krav
– Mange blir tilbudt jobb etterpå, men selv om vi naturligvis ønsker at de skal kunne vurderes dersom arbeidsgiver har stillinger åpne, er det på ingen måte noe krav. Praksisen i seg selv, sammen med opplæringen på kurset er verdifullt for deltakerne. I noen tilfeller kan det til og med være muligheter for mer støtte i form av lønnstilskudd og mentorordninger for å beholde en praktikant etter praksisperioden, men det vurderes individuelt sammen med NAV, sier hun.
Hvis dette høres ut som en interessant mulighet for din bedrift, oppfordrer Lyng deg til å undersøke nærmere og kontakte JobLearn gjennom https://www.joblearn.no/arbeidsgiver/.
– Vi har folk ute i praksis i mindre og større virksomheter både i det private og det offentlige, og både i regnskapsbedrifter og økonomifunksjoner – overalt hvor de kan få relevant erfaring og bli fulgt opp på riktig vis, sier Lyng.