Dette er ChatGPT (og her er seks konkrete oppgaver den kan hjelpe deg med)

Språkmodeller som ChatGPT har skapt stor oppmerksomhet rundt kunstig intelligens som fenomen. Spørsmålet om hvordan dra nytte av dette nye verktøyet stilles nå over hele verden – her er seks tips til hvordan ChatGPT kan forenkle din arbeidshverdag.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Etter at ChatGPT ble sluppet løs på publikum, har oppmerksomheten rundt kunstig intelligens økt dramatisk. Visste du at slike verktøy allerede nå kan forenkle din arbeidshverdag vesentlig? (Illustrasjon: Storyblocks.com)

Skal man dømme etter mediedekningen, kan det virke som at kunstig intelligens dukket opp 30. november 2022, da ChatGPT ble åpnet for publikum.

Det stemmer naturligvis ikke; kunstig intelligens ble formelt etablert som et fagfelt i 1956, og bygde da på idéer og forskning helt tilbake til 1930-tallet. Den første chatboten kom dessuten allerede på 1960-tallet. Dette er med andre ord teknologi som har utviklet seg over svært mange tiår.

Det er nok likevel dekkende å si at ChatGPT var det første tilfellet av en kunstig intelligens som hvermannsen fikk tilgang til selv å eksperimentere med – og la seg imponere (eller skremme) av. Under en uke etter lansering hadde tjenesten over en million brukere, noen av dem nordmenn, og plutselig skulle «alle» ha en mening om kunstig intelligens.

«Stokastisk papegøye»

50016139.jpg– ChatGPT, og tilsvarende modeller, er først og fremst språkmodeller som er trent på enorme mengder tekst for å «lære» hvilke ord og bokstaver som naturlig følger hverandre, slik at de kan produsere tekst som er lesbar og fremstår troverdig, sier Christian Stokkebekk-Bøhm.

Han er seniorrådgiver i Regnskap Norges avdeling for Teknologi, innovasjon og bærekraft, og har de siste månedene holdt flere foredrag om kunstig intelligens i ulike fora.

– Det er viktig å forstå at ChatGPT ikke er noe allvitende orakel, modellen som sådan «kan» egentlig ingenting. Den har tilgang til enorme datamengder som den kan trekke informasjon fra, men én utfordring er at den like gjene kan dikte opp noe nytt, eller «hallusinere». Noen har derfor brukt begrepet «stokastisk papegøye» for å beskrive den, for selv om det vi får ut fra ChatGPT er troverdig, er det ikke nødvendigvis sannferdig, sier han.

«Stokastisk» et et begrep fra statistikk og sannsynlighetsteori, og betegner noe som er relatert til, eller påvirket av, tilfeldighet eller usikkerhet. Stokastiske tilnærminger og metoder en måte å håndtere usikkerhet og tilfeldighet i KI-systemer, noe som gjør dem mer robuste og i stand til å håndtere komplekse og virkelige utfordringer.

Faglig ikke helt på høyden

For å knytte presentasjonene sine til regnskapsfaglig aktuelle problemstillinger, hentet Stokkebekk-Bøhm ut et tilfeldig spørsmål som nylig var kommet inn til Regnskap Norges fagsupport. Han la spørsmålet inn i både ChatGPT og Bing (Microsofts søkemotor, som har tatt i bruk en litt mer avansert versjon av ChatGPT enn den publikum innledningsvis fikk tilgang til), og fikk ut to ganske forskjellige svar.

– Dette spørsmålet gikk på mva-beregninger i utenlandshandel, og der er det jo litt kompliserte regler som gjelder. Derfor er det nok – i hvert fall foreløpig – best å overlate slike spørsmål til fagekspertenes vurderinger, sier han.

– Likevel er det verdt å huske på at dette er en generell modell som er trent på veldig mye rart innhold, heriblant noen regnskapsfaglige dokumenter. Det er derfor grunn til å anta at en modell trent utelukkende på relevant fagstoff kunne ha levert mer etterrettelige resultater, og dette er noe vi i Regnskap Norge vurderer. Vi ville naturligvis aldri tatt i bruk en slik modell uten grundig utprøving over lengre tid, men gitt det store potensialet i denne teknologien, er det jo også noe vi er nærmest nødt til å prøve ut, sier han.

I mellomtiden: Helt andre oppgaver

Men det er ingen grunn til å vente med å ta i bruk ChatGPT eller kunstig intelligens til slike verktøy har 100 prosent skuddsikker integritet. For et år siden hadde vi en artikkel om Noen arbeidsoppgaver du lett kan overlate til kunstig intelligens, og nå som ChatGPT siden er blitt lansert, er det enda mer vi som er såkalte kunnskapsarbeidere (det er i hvert fall et mindre ladet begrep enn «kontorrotter»), kan få hjelp til:

  1. Lage sammendrag av lengre tekster
    Det går an å legge lengre tekster inn i ChatGPT og be motoren om å hjelpe til med å lage en oppsummering. Du må naturligvis lese nøye gjennom resultatet for å luke ut eventuelle hallusinasjoner, men med denne fremgangsmåten kan det nok være mulig å gjøre en slik oppgave betydelig raskere.
  2. Brainstorming:
    Finn litt inspirasjon Hvis du sitter fast i en kreativ prosess, kan det faktisk være veldig nyttig å be ChatGPT om hjelp. Trenger du et navn til prosjektet, produktet eller eksperimentet dere skal gjøre? Forslag til hva som skal være neste blogginnlegg eller LinkedIn-post? Aktiviteter til neste firmafest? Her kan ChatGPT få deg over i et nytt spor – og her er hallusineringen et mye mindre problem!
  3. Oversett en tekst til norsk
    ChatGPT skriver overraskende god norsk, og er godt egnet til å hjelpe deg med å oversette utenlandske tekster til ditt eget morsmål. Men sjekk resultatet nøye!
  4. Få hjelp når du undersøker noe
    Selv om ChatGPT ikke vanligvis oppgir kilder, går det an å spørre konkret om nettsteder hvor det finnes interessant informasjon om bestemte emner. Skriver du «hva vet du om…» og «vær snill å oppgi lenker til sider med mer informasjon.», vil du i det minste pekes i retning av kilder du kanskje ikke allerede hadde oppdaget.
  5. Skriveassistent eller redaktør
    Når du skal skrive tekster kan du bruke ChatGPT på minst to måter. Den første er å be den om å skrive en generell artikkel og så bruke resultatet som et utgangspunkt for å skrive teksten selv, den andre er å skrive en tekst og be modellen om å pynte litt på den. Dersom du har skrevet en tekst i én sammenheng, og ønsker å bruke de samme poengene i en annen sammenheng, kan du dessuten bruke ChatGPT til å omarbeide den.
  6. Få hjelp til Excel (og annen programvare)
    ChatGPT er veldig godt egnet til å hjelpe med programvare, ikke minst Excel. Hvis du for eksempel stiller spørsmål av typen «hvordan kan jeg telle antall unike verdier i en kolonne?» eller «hvordan bruker jeg FINN.HVIS-formelen i Excel?», vil du nok bli imponert over detaljrikdommen og grundigheten i svarene.

Begynn å eksperimentere – NÅ!

Hvis du er skeptisk til ChatGPT eller kunstig intelligens generelt sett, har forskning vist at det viktigste du kan gjøre, er å sette i gang med å eksperimentere og gjøre deg kjent med teknologien. Ingenting bygger mer faktisk kunnskap om hva denne teknologien faktisk kan gjøre for deg – og det er faktisk ikke småtterier.

Men hvis du er skeptisk, er du ikke alene. En undersøkelse fra USA viste i mai at selv om 58 prosent av amerikanere har hørt om ChatGPT, har bare 14 prosent faktisk prøvd det. Da en tilsvarende undersøkelse ble offentliggjort i Norge tidlig i februar, kjente bare 3 av 10 nordmenn verktøyet.

Likevel er skepsis uten kunnskap ikke egnet til å skape særlige fordeler for deg, så det er desto viktigere å gå mot strømmen og sette i gang med å eksperimentere:

– En studie fra Cornell-universitetet har vist at dataprogrammerere kan bli 55 prosent mer effektive i jobben sin, mens en studie fra Stanford viste at medarbeidere på et kundeservice-senter ble 14 prosent mer produktive. Dette viser at det faktisk er vesentlige forbedringer du kan oppnå ved bruk av kunstig intelligens generelt og ChatGPT spesielt, sier Stokkebekk-Bøhm.

Uansett hvor du havner – om det er på 14 eller 55 prosents produktivitetsøkning – er ikke det gode greier å ta med seg inn i neste lønnsforhandling, da?