Gratisverktøy for deg som vil lære (eller bli bedre på) Power BI

Stadig flere lar seg fascinere av hvor mye enklere det er å analysere regnskapstall i Power BI enn i Excel, men det krever naturligvis at man setter seg inn i verktøyet. Vi har samlet et knippe ressurser som kan hjelpe deg.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
MYE Å LÆRE: Power BI er et kraftig verktøy som du kan bruke til å løse mange problemer for kundene dine. Her er tips om kilder til å lære mer. (Illustrasjonsfoto: Storyblocks.com)

Det kan være veldig imponerende å se dyktige fagfolk jobbe med Excel.

De som virkelig behersker det programmet kan hente uskyldig utseende tall ut av linjer og kolonner, jage dem rundt i pivottabeller, matriser eller andre konstellasjoner, og ende opp med å bevise sammenhenger bedrifter kanskje ikke har oppdaget i sine egne tall.

Men i stadig flere sammenhenger er Excel ikke lenger nok. Datamengdene har økt, og vi har blitt mer kravstore – ikke bare på hva vi vil ha ut av dataene, men også hvor fort vi vil se resultater. Dessuten vil vi ha det grafisk fremstilt, aller helst i dashboards hvor vi selv kan dykke ned i dataene på jakt etter svar på spørsmålene våre – og kanskje finne enda flere skjulte sammenhenger i prosessen.

Det handler om data

Det finnes et utall verktøy som kan hjelpe med å «massere» data på denne måten, og det introduseres nye hele tiden. Men det er ett verktøy som nevnes hele tiden, og det er Power BI. Én viktig årsak er at dette er et Microsoft-produkt, hvilket gjør at brukerne kan bygge på kunnskapen de allerede har fra Excel for å lære seg å beherske det. En annen viktig årsak er at mulighetene virkelig er enorme – her kan data hentes rett ut av SQL-databaser, CRM-systemer og ERP-løsninger for deretter å forenes i en høyere enhet.

Etter at vi i årevis har blitt tutet ørene fulle av historier om hvordan «data er den nye oljen», virker dette nærmest som at vi får vårt eget Statfjord-felt rett i fanget. Men for å dra den analogien ett hakk videre, må vi da bygge vårt eget raffineri – altså lære oss å videreforedle den oljen. Mange velger å løse det ved å dra på kurs, og selv om det sikkert er nyttig, hører det med til historien at Power BI er et verktøy som oppdateres med ny funksjonalitet hele tiden (minst månedlig).

Uansett om du begynner med et kurs eller ei, blir utfordringen dermed å holde kunnskapen oppdatert. Det er ingen uoverstigelig oppgave – du kommer langt ved å sette av et kvarter her eller en halvtime der, og her har vi samlet noen ressurser som du kan begynne med.

Websider og nyhetsbrev

Det kanskje mest naturlige er å følge med på Microsofts egen Power BI-side. De tilbyr flere måter å lære verktøyet på, og har også en egen blogg med nyheter og tips, samt en egen YouTube-kanal med månedlige oppdateringer på det siste nye.

Nyheter og tips får du også i bloggen powerBI.tips som to amerikanske spesialister (og noen av deres samarbeidspartnere) står bak, og her er vi på et langt mer avansert nivå. Det samme miljøet driver også en YouTube-kanal med samme navn, med hyppige liveoverføringer hvor publikum kan delta og stille spørsmål underveis.

Bak den svært innholdsrike bloggen Crossjoin står britiske Chris Webb. Han har holdt på i snart 18 år med å forklare konsepter og detaljer av ulike Business Intelligence-løsninger (ikke bare Power BI). Han går til dels svært dypt inn i materien, men for deg som vil lære mer om detaljene kan denne bloggen være veldig nyttig.

En annen interessant blogg er Power BI Weekly, som det britiske konsulentselskapet Endjin står bak, og vi må heller ikke glemme SQLBI, som produseres av to italienske eksperter på business intelligence (de har også en YouTube-kanal med samme navn).

Youtube-kanaler

Hvis vi ser litt på de mer rendyrkede YouTuber’ne, kommer vi ikke utenom Leila Gharani. Hun er nok aller best kjent for sine Excel-videoer, men når hun hver torsdag gleder sine nær 2 millioner abonnenter med tips og triks om kjente og nye funksjoner, tar hun også for seg andre MS Office-produkter. Akkurat her er det mest relevant å nevne at hun har en egen serie med videoer om Power BI – som du lett kommer deg gjennom på en time.

Avi Singh har over 170 000 abonnenter til sin kanal PowerBIPro, hvor han lager tutorials, tips og sammenligninger mellom ulike måter å løse forskjellige oppgaver på – ikke minst når det gjelder å lage flotte dashboards.

Sammenlignet med de to forutgående youtuberne, er Bas en nykommer; selv om han har jobbet med Power BI og relaterte verktøy i mange år, har han «bare» vært på YouTube siden mai 2020. Bas skiller seg litt ut fra de andre ved at han (blant annet) har laget nesten 100 korte videoer som viser én enkelt funksjon på under et minutt. Disse fungerer nok best for deg som allerede kan litt Power BI, for her går det naturligvis fort for seg!

Guy in a Cube er egentlig to karer, og selv om de tar for seg mer enn «bare» Power BI, er onsdager og torsdager faste dager for slikt innhold, og hver lørdag har de en «live stream» hvor de besvarer spørsmål fra seerne. Her er en introduksjonsvideo hvor de forklarer både hva Power BI er og hvordan de behandler fenomenet.

Podcaster

Når det gjelder Power BI, er det ikke til å komme forbi at det visuelle – muligheten til å se hva det er som presenteres eller diskuteres – har en veldig viktig rolle. Men av og til er det jo sånn at den ledige tiden man har i bilen, på spasertur eller i andre sammenhenger hvor det ikke er så enkelt å drasse med seg (eller bruke oppmerksomheten sin på) en skjerm. Derfor har vi tatt med særlig to nyttige podcaster:

I fem år har John White og Jason Himmelstein laget den (tilnærmet) ukentlige podcasten BIFocal – Clarifying Business Intelligence, hvor de har formelle og uformelle samtaler om Power BI. Her ser de nærmere på detaljene i den uopphørlige strømmen av nyvinninger og oppdateriner som kommer i og rundt Power BI. Episodene er stort sett rundt en halvtime lange, men når nyhetene er mange eller gutta har mye på hjertet, kan de fort komme opp i en time.

Nederlandske Kasper de Jonge har både blogg, podcast og YouTube-kanal hvor han snakker (på engelsk) om Power BI. Det skal medgis at YouTube-videoene så godt som utelukkende er video av podcast-innspillingen, så her handler det vel mest om hvilket medium det passer deg å bruke, men det kan være verdt å merke seg at ikke alle episodene kommer i begge formater. Kasper har en litt ujevn publiseringsrytme i de ulike kanalene, men episodene – som vanligvis er rundt en time lange – består generelt av at han inviterer proffer og eksperter inn i studio for å diskutere ulike aspekter av Power BI i mer detalj.

Power BI er et område med mange eksperter og et stort, internasjonalt miljø av aktive, profesjonelle utøvere. Selv om denne oversikten bare skraper i overflaten av dette, tror vi likevel at ressursene vi her har samlet burde kunne gi deg et godt utgangspunkt for videre utforskning og læring – lykke til!