Satser tyngre med HR- og personaltjenester

Karin Liljeblad og Sara Aalberg var blant de første som tok Regnskap Norges sertifisering i Lønn og HR-administrasjon. Nå utvider arbeidsgiver Hegra Regnskap satsingen på disse tjenestene med å etablere HR-Partner AS som eget selskap.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
DRIFTIG TOSPANN: Karin Liljeblad (t.v.) og Sara Aalberg er sertifiserte rådgivere i Lønn og HR- administrasjon, og sentrale HR-ressurser i Hegra Regnskaps nye HR-satsing. (Foto: Selskapet)

For Karin Liljeblad i Hegra Sparebank-eide Hegra Regnskap, virket det hele som en nokså innlysende forretningsmulighet:

– I større bedrifter har man en HR-ansvarlig, ja kanskje en HR-avdeling, men små bedrifter har ikke sånne ressurser. Da ser vi gang på gang at daglig leder ikke har tid til å prioritere disse oppgavene, og da ender ofte personalarbeid opp med å bli løst som brannslukking, sier hun.

Vi ser gang på gang at daglig leder ikke har tid til å prioritere HR-oppgaver, og da ender ofte personalarbeid opp med å bli løst som brannslukking

Karin Liljeblad, teamleder HR-tjenester HR-Partner AS

Tanken var derfor å bygge opp en avdeling i Hegra Regnskap som kunne utføre denne typen tjenester på en strukturert og planmessig måte for små og mellomstore virksomheter.

Beleilig sertifisering

– Samtidig som vi begynte å jobbe med dette, dukket beleilig nok tilbudet om sertifisering fra Regnskap Norge opp. Vi endte da opp med at jeg og Sara Aalberg, som da var nyansatt hos oss, tok den sertifiseringen. Hun er en viktig ressurs for oss, og hun og jeg fant fort ut at vi var et godt og ambisiøst team med store ressurser, forteller Liljeblad.

De etablerte HR-teamet i Hegra Regnskap med Liljeblad som teamleder, og siden 2018 har de bygget opp en portefølje av bedrifter som de tilbyr sine tjenester til.

– Det kan være ting som å bidra ved rekruttering, utforming av arbeidsavtaler, implementering av timeregistreringsrutiner, personalhåndbok, sykefravær, on- og offboarding... Det viktigste er ikke egentlig hvilke konkrete oppgaver vi utfører, men at vi har forståelse både for driften og for dynamikken mellom daglig leder og de ansatte, sier hun.

Partnere og vekst

Hun forteller at de nå jobber med to samarbeidspartnere. Den ene er Sticos, som har en god, digital personalhåndbok som gjør kundenes arbeidshverdag mer strukturert. Den andre er Pretor Advokat i Trondheim. De bistår med juridisk sikring i de litt mer kompliserte sakene, mens HR-Partner bistår dem ved enkelte HR-oppdrag. Begge deler gir dem flere strenger å spille på overfor kundene, men de har også tatt sin egen medisin internt:

– Vi i Hegra Regnskap har det siste året jobbet veldig mye med HR internt. Vi er nå over 20 ansatte etter at vi ved juletider ansatte 3 nye medarbeidere. Jeg har vært strategisk planlegger i Hegra Regnskap, og vi har jobbet planmessig med å finne nye måter å jobbe på i forhold til de mer tradisjonelle regnskapsmodellene, forteller Liljeblad videre.

Som en del av vekststrategien ble denne delen av virksomheten like før sommeren etablert som et eget selskap; HR-partner AS. Det er for å stå friere til å levere tjenestene uavhengig av hvem som utfører regnskapet.

– Dette gjør vi for å være tilgjengelig for alle bedrifter uansett hvem som kjører lønn eller fører regnskapet for dem – om de har interne folk eller bruker en annen ekstern regnskapspartner, kan vi være en sparringspartner for dem uansett. Vårt fokus skal være på hvordan bedriftene kan jobbe best mulig, og komplementere de ressursene de har internt, sier hun.

Strategisk viktig

Liljeblad sier at Regnskap Norges sertifisering i Lønn- og HR-administrasjon er et trygt fundament for deler av tjenestespekteret deres. Dette er imidlertid et fag hvor man aldri blir ferdig utlært, og man må hele tiden lytte og lære, og være på utkikk etter ny kunnskap – det sentrale er jo at dette skal tjene kundene og styrke forretningsvirksomheten deres.

– Det er utrolig viktig for bedrifter å være tilpasningsdyktig og kunne holde på de beste ansatte, og i den sammenhengen er det faktisk strategisk viktig å satse på livslang læring og bærekraftig drift, sier hun, og understreker at dette handler om mye mer enn «bare» lønn og HR:

– Når vi er ute hos kundene prater vi om godfotteori, kunnskapsdeling, medarbeidernes engasjement og om hvordan bedriftene kan utnytte mulighetene i sin bransje. Det er veldig artig å merke at det vi bidrar med gir resultater på bunnlinja i bedriftene vi bistår, forteller Liljeblad.

Nye muligheter i oktober

Dersom du synes denne typen tjenester høres spennende ut, kan det være nyttig å vite at selv om det førstkommende kullet er helt fullt, starter det et nytt kull 18. oktober, og der er det i skrivende stund fremdeles ledige plasser.

Programmet strekker seg over 6 måneder hvor det legges stor vekt på å bringe læringen fra samlingene inn i arbeidshverdagen. Det hele avsluttes med at du blir Sertifisert Rådgiver i Lønn og HR-administrasjon. Denne opprettholdes gjennom et årlig regeloppdateringskurs i regi av Regnskap Norge.

For å delta på programmet må du ha gjennomført utdanning innenfor økonomi, HR eller tilsvarende Bachelorgrad’s nivå og minst ett års yrkeserfaring innen lønn og HR-administrasjon. Dersom du har en annen, relevant utdannelse og fem års yrkeserfaring innen lønn og HR-administrasjon, er det også mulig å delta.