Slik kan DU få mer verdi ut av merverdi(avgift)

Moms er et fagfelt med mange fallgruver og store muligheter. Regnskap Norge har derfor utformet et omfattende mva-rådgiverprogram som tilbyr vesentlig kompetanseheving. Nå er første kull halvveis gjennom sitt opplegg, og erfaringene er gode.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
– Jeg liker godt at vi faglig sett går langt mer i dybden enn i andre «vanlige» og gjerne kortere kurs, sier Sveinung Mo om Regnskap Norges mva-rådgiverprogram

Merverdiavgift er i mange sammenhenger et vanskelig og komplekst regelverk som det kan være krevende for bedriftseiere flest å navigere i.

Det er også et fagfelt hvor det er veldig naturlig for de samme bedriftseierne å vende seg til sin økonomipartner, for de fleste regnskapsførere kan i hvert fall litt om det. Moms er i det hele tatt et spennende område å tilby tjenester på, fordi det kan ha svært mye å bety for kundenes lønnsomhet.

Behov for kompetanse

Når det er sagt, er det en stor forskjell på å kunne litt om mva og å ha detaljert innsikt i nyansene i større deler av både praksis og det innfløkte regelverket som ligger til grunn, og fallgruvene er mange.

– Vi i Regnskap Norge har sett at det er et stort behov for mer kompetanse i bransjen. Enhver som håndterer spørsmål om merverdiavgift, uansett om det er for egen bedrift eller på vegne av kunder, står overfor en ikke ubetydelig risiko. Men risikoen er ikke bare på nedsiden – uten riktig kunnskap kan man også gå glipp av fordeler og muligheter som ligger i regelverket for dem som evner å håndtere avgiften på en smart måte, sier Sebastian Brodtkorb.

Han er advokat og fagansvarlig for mva i Regnskap Norge, og har også vært sentral i oppbyggingen av Regnskap Norges mva-rådgiverprogram. Dette programmet er delt opp i fire todagers-samlinger på Lily Country Club (nær Oslo Lufthavn) og avrundes med en sertifisering. Første kull er nå halvveis gjennom programmet, og i februar åpnes det for påmeldinger til neste runde, med oppstart 19. oktober 2023.

– Programmet er utformet for å gi et vesentlig kompetanseløft, og leder deltakerne på en god og pedagogisk måte gjennom både grunnleggende og viktige prinsipper i avgiftsretten. I tillegg ser vi ganske inngående på hva som i praksis skal til for å bli en god rådgiver for kundene på dette området, sier han videre.

– Gøy å møte likesinnede

Vi stikker innom på andre dag i programmets andre modul, og får sitte i salen mens diskusjonene går livlig om ting som mva på kursutstyr og avgiftsspørsmål rundt aktiviteten på skip og båter. I pausen slår vi av en prat med Sveinung Mo fra Lillehammer-bedriften Kantall AS, som er en av deltakerne på dette første kullet.

Mo er både autorisert regnskapsfører og statsautorisert revisor, og han har jobbet med mva-spørsmål helt siden han var ferdig utdannet som revisor i 1995. Han kjenner derfor materien godt, men forteller at det likevel har vært et veldig interessant kurs.

– Jeg har jo en sterk, faglig interesse for dette, og jeg har satt pris på at det gir en svært god repetisjon av regelverket. Det er veldig nyttig at det kombineres med rådgiverperspektivet, og jeg liker godt at vi faglig sett går langt mer i dybden enn i andre «vanlige» og gjerne kortere kurs. Ikke minst har det vært veldig givende og nyttig å kunne diskutere ting, både i timene og i pausene, sier Mo.

– Alle er jo her for å lære, og det er veldig gøy å møte likesinnede fra hele landet. Selv har jeg jo hatt mye merverdiavgift tidligere, men mitt inntrykk er at kurset treffer alle deltakerne godt uavhengig av utgangspunkt – ikke minst fordi det hele tiden ligger i bakgrunnen hvordan man best kan fungere som rådgiver overfor kunder i disse spørsmålene, sier han videre.

Mo har i sin karriere vært innom både Oppland Fylkesskattekontor og fylkeskommunen. Nå har han vært i regnskapsbransjen siden 2001 – med unntak av fem år som økonomisjef i et selskap på Hamar. De siste to årene har han jobbet i Kantall, hvor han har fagansvar for skatt og mva. Selv med hans brede bakgrunn har altså kurset og de faglige diskusjonene allerede vært nyttig, og siden programmet foreløpig bare er halvgjort, er det ennå mer å se frem til:

– I neste modul skal vi gjennom to temaer som jeg tror vil bli særlig interessante: Mva-spørsmål i forbindelse med fast eiendom og varer/tjenester over landegrensene. Det har jeg store forhåpninger til, sier Mo.

Godt opplegg

Brodtkorb forteller at programmet er lagt opp med en blanding av foredrag, gruppeoppgaver og erfaringsutvekslinger i plenum, og han liker godt at Mo har hatt utbytte av kurset.

– Vi har lagt mye vekt på at programmet skal være matnyttig for både regnskapsførere, revisorer, advokater og økonomimedarbeidere. Alle i disse yrkesgruppene er jo mer eller mindre nødt til å forholde seg til dette regelverket, og da kan det være lurt å sikre seg en kompetansemessig «boost» på fagfeltet, sier han.

Det er Mo veldig enig i, men idet vi tar ham i å titte ut av vinduet på novembertåken som henger over landskapet, medgir han at det er én ting til han gjerne skulle ha «boostet»:

– Opplegget er veldig bra, og dette er et kjempefint sted å ha det. Skulle jeg sette fingeren på én ting, så er det at vi burde vært her på sommeren. For en golfentusiast som meg, som har spilt her på Miklagard golfbane før, hadde det vært veldig fint å få tatt en runde etter kurset, gliser han.

Hva kan vi si – det blir kanskje ikke «hole in one» denne gangen, men Mo slipper i hvert fall handicappet av å ha huller i mva-kompetansen sin!