Sluttet med bilag i plastposer

Skuespiller Dennis Storhøi har hatt mange triumfer på både scener og på film, men det måtte en krise til før han fikk orden på økonomien.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Fikk system: Dennis Storhøi fikk seg en god og dyktig regnskapsrådgiver. Det har gitt mye livskvalitet, forteller den kjente skuespilleren. Foto: Sturla Bakken.

På en solvarm forsommerdag møter vi skuespiller Dennis Storhøi og hans regnskapsrådgiver Øyvind Isebakke på en kafé i Oslo Sentrum. Storhøi har nylig lagt bak seg 105 forestillinger med musikalen Les Misérables, i rollen som krovert og småskurk Monsieur Thénardier.

– Musikalen gikk for fulle hus i 108 forestillinger. På et tidspunkt ramlet jeg dessverre av en krakk og brakk to ribbein, og da måtte jeg stå over tre forestillinger, forklarer han.

Sedler i hånda

Storhøi har allerede lagt rollen bak seg, men husker tydelig signaturnummeret «Master of the House», hvor Thénardier synger noen ord av relevans for dagens samtaleemne:

Welcome, Monsieur, sit yourself down
And meet the best innkeeper in town
As for the rest, all of ‘em crooks:
Rooking their guests and cooking the books

Storhøi har aldri «kokt bøkene», men medgir at han tidlig i karrieren hadde langt dårligere kontroll på økonomien enn nå.

– Da jeg kom til Oslo som fersk skuespiller i 1989, fikk man gjerne noen sedler i hånda etter å ha gjort en film eller spilt et stykke, og sånn gikk det i flere år, forteller han.

Plutselig AS

Så, i 1997, opprettet Storhøi aksjeselskap. Vi kan nærmest si det skyldtes Antonio Banderas.

– Jeg hadde en rolle i storfilmen «Den 13. krigeren», mot Banderas. Det var et eventyr! Vi jobbet sammen i et halvt år, først med innspilling i Canada og så med noen ekstra scener i Hollywood.

– Banderas var nokså nygift med Melanie Griffith, og jeg hang mye med dem – blant annet på verdenspremieren til Zorro, hvor Banderas spilte mot Catherine Zeta-Jones. Det var en veldig spennende periode, sier han.

Vel hjemme i Norge viste det seg at dersom Storhøi ikke var organisert som et aksjeselskap, måtte oppgjøret hans holdes igjen på den andre siden av Atlanterhavet i seks måneder. Ergo: AS.

Økonomisk uføre

Skuespillerens daværende regnskapsfører var litt av en karakter, men ikke akkurat den disiplinerende kraft Storhøi kunne behøvd. Han krevde blant annet at Storhøi sluttet å systematisere bilagene i en ringperm, og heller samle dem opp i en plastpose.

– Det ga dårlig kontroll med bilag og greier, og når en kvittering forsvant, ble det oftest klassifisert som lån i firma. Toppen kom i 2010/2011, da «skyldte jeg» en masse penger til mitt eget selskap, og uansett hvor mye jeg jobbet, ble det liksom ingenting igjen.

Plutselig en dag ble selskapet hans tvangsoppløst, og Storhøi skjønte det først da Telenor stengte mobilen hans.

– Jeg var i «deep shit», og dette ble vendepunktet mitt. Kona hadde sagt i ti år at jeg måtte komme meg ut, men jeg hadde hatt store, krevende roller og maktet ikke å ta tak i det. Nå måtte jeg.

Hjelp å få

Etter tips fra musikeren Maria Arredondo kom han i kontakt med Øyvind Isebakke og Drammen Data. Det ble en lettelse:

– Det å få dem på plass ble starten på en reise i system, orden, pålitelighet og god kommunikasjon rundt prosesser og rutiner. De har gitt meg helt klare retningslinjer, og det som skal betales, blir betalt. Gjennom programvare kan jeg alltid se tydelig hva jeg har igjen for det jeg jobber. Dette gir mye livskvalitet for en skuespiller!

– Ja, det er jo en bransje hvor ikke alt er helt rett frem. Uansett slipper du å komme med regningene i plastposer lenger – nå går de via en egen app, smiler Isebakke, som er daglig leder i regnskapsforetaket Drammen Data.

– Nå gjør jeg jo alt som har med økonomi å gjøre på data. Ta noe så enkelt som kjøregodtgjørelse: Nå følger en digital kjørelogg med på hva jeg kjører, og to tastetrykk senere er det hele hos regnskapsføreren og på vei inn i bøkene, sier Storhøi fornøyd.

– Vi har jo også fulgt deg opp med noen råd underveis. På et tidspunkt hadde du veldig mye penger tilgode i selskapet, og så tok du ut såpass med lønn at du fikk både toppskatt privat og underskudd i selskapet samtidig. Da var det nok greit at vi fant en riktigere fordeling som ga et fornuftig nivå på både skatt og pensjon, sier Isebakke.

Storhøi lener seg tilbake med et stort smil og strekker ut en hånd, omtrent som han skulle presentere Isebakke for et fullsatt Folketeater:

Jeg har et strålende og fruktbart samarbeid med min regnskapsfører.

Dennis Storhøi

– Som du forstår: Jeg har et strålende og fruktbart samarbeid med min regnskapsfører!

---

Får hjelp av godt voksen gaselle

Dennis Storhøis regnskapsbyrå, Drammen Data, kom på DNs Gaselle-liste for første gang 49 år etter at selskapet ble grunnlagt. Veksten har fortsatt siden.

Det er kanskje ikke helt innlysende at det ligger et regnskapsbyrå bak navnet Drammen Data, men selskapet ble stiftet i 1968, så navnet hadde lang historikk allerede før daglig leder Øyvind Isebakke kom inn i bildet..

– Jeg jobbet i Accountor i åtte år før jeg i 2013 fikk tilbud om å bli daglig leder her. Drammen Data har hele veien hatt fokus på personlig service, og det ville jeg videreutvikle. Vi endret slagord til «Ditt personlige regnskapsbyrå» og har vært markedsorientert i alt vi har gjort, forteller han.

Vil eie selv

Reklame på lokale busser og radio, samt noen kroner på Google-annonsering, har gitt god, organisk vekst: Omsetningen lå på 6,5 millioner kroner i 2013, mens topplinjen i 2016 – regnskapsåret de ble Gaselle-utnevnt for – endte på 13,9 millioner.

– I 2017 omsatte vi for 17,1 millioner, så vi får Gaselle-stempelet også i sommer. Og vi har budsjettert for 2018 med et håp om å kunne gjøre det igjen også neste år, sier Isebakke.

Han eier selv i underkant av en tredjedel av selskapets aksjer, og i fjor kjøpte ytterligere syv andre ansatte seg inn. De har stor tro på lokalt eierskap og selvråderett, og har derfor valgt franchisemedlemskap i Saga Services.

– Vi trives med å kunne ta våre egne avgjørelser, og ser såpass mange fordeler ved denne modellen at vi sterkt foretrekker å jobbe sånn. Medlemmene får blant annet innkjøpsrabatter på programvare og kurs som overstiger franchiseavgiften, så i tillegg til de andre fordelene er økonomien alene et godt nok poeng, mener Isebakke, som også er nylig innvalgt styremedlem i Saga Services.

Kunden velger løsning

Isebakke understreker at det sentrale er at de ansatte skal trives og ha verktøyene de behøver – da vil de ta godt vare på kundene. Teknologi er, etter hans mening, underordnet.

– Noen av våre konkurrenter har rendyrket virksomheten sin «i skyen». Vi har også enkelte av våre kunder der, men det aller viktigste er at vi yter god, personlig service – så får vi velge teknologi og løsninger som passer den enkelte kundes behov best, sier Isebakke.