Ti tips til virtuell teambygging

Pandemien er kanskje snart over, men det betyr ikke nødvendigvis at tiden for virtuell teambygging er forbi. Her er ti tips til hvordan din bedrift eller avdeling kan styrke samhold og samarbeid fra hjemmekontoret.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
(Foto: Chris Montgomery/Unsplash)

Snart er «hele Norge» vaksinert, og da er mange veldig oppsatt på å bruke mindre tid på Teams eller Zoom. Men pandemien er ikke helt ferdig ennå, og dessuten vil det ventelig bli mer vanlig med teamarbeid mellom personer i ulike deler av landet. Så kanskje må likevel årets sommeravslutning eller høstens kick-off for «riks-teamet» avholdes i digitalt format?

Fortvil ikke – det er fullt mulig, og det kan være både morsommere og mer lærerikt enn mange tror. Her er ti tips til aktiviteter som kan «riste teamet bedre sammen» selv om de sitter på hvert sitt sted:

Alternativ fredagspils

Hvis målet er å erstatte en tradisjonell fredagspils, kan et alternativ være å ta et digitalt øl- eller vinkurs. Ølakademiet har digitale kurs som er innrettet mot alle som er glad i god mat og drikke. Kursdeltakerne får etter sigende lære om smak, aroma og riktig servering, samtidig som de får innblikk i ølets kultur, historie og fag. 

Også Oslo Wine School tilbyr ulike digitale kurs med erfarne foredragsholdere og gjester, og de kan sette sammen private gruppetimer. For begge gjelder det at deltakerne må handle inn varene selv.

Et alkoholfritt alternativ er det digitale kurset fra kaffeverdensmester Odd-Steinar Tøllefsen. Dette tilbys som firmapakker hvor alle de ansatte kan få en pose kvalitetskaffe på forhånd, eventuelt en kaffekopp eller annet bryggeutstyr etterpå, og etter kurset får alle tilsendt en oppsummering av de viktigste rådene for å lage verdens beste kaffe hjemme.

Skjerpe hodene

Dersom målet er at de ansatte skal lære seg å samarbeide bedre, finnes det andre alternativer som kanskje gir bedre effekt:

Med et virtuelt Escape Room kan deltakere samarbeide fra hvert sitt hjemmekontor om å løse ulike oppdrag, og litt større grupper kan deles opp i lag som konkurrerer mot hverandre. Målet er å løse ulike oppgaver som tester ferdigheter, intuisjon og samarbeid for å samle flest mulig poeng. Slike konsepter leveres av norske aktører, men det finnes naturligvis også et stort antall engelskspråklige varianter (for eksempel denne).

Og trekker man først utenlands, øker også bredden i hvilke konsepter som er tilgjengelig: Man kan løse et ørlite mordmysterium eller ta med teamet på en guidet, virtuell tur til Paris, for bare å nevne noe.

Enklere og selvgjorte varianter

Hvis dette høres for ambisiøst ut, kan en enklere variant være å finne noen gode spørsmål for å styrke diskusjonen på neste Teams-samling ved hjelp av «kortspillet» FuelBox TEAM. Ifølge produsenten er dette et lederverktøy for å styrke relasjoner og prestasjoner i team. Et engelskspråklig alternativ med et mer digitalt opplegg er QuizBreaker, som er et slags «bli-kjent»-verktøy.

Man trenger ikke begrense seg til korte events, og det er heller ikke nødvendig å bringe inn eksterne krefter. I våres arrangerte Regnskap Norge en intern «avdelingsbingo» hvor flest mulig av tolv oppgaver (se illustrasjon) skulle løses over en toukersperiode.

Konkurransen mellom de ulike avdelingene gikk ut på hvem som fikk flest mulig på laget til å løse oppgavene, og det vanket ekstrapoeng for dem som leverte en særlig god innsats eller utviste litt ekstra kreativitet. Underveis dokumenterte man progresjonen gjennom å poste bilder på intranettet med en egen emnetag, før premieutdelingen foregikk på en fellessamling.