Vær pragmatisk og bruk sunn fornuft

Det er den klare oppfordringen fra Europakommisjonen når selskaper skal rapportere etter det nye bærekraftsrapporteringsdirektivet.

Del
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har som mål å forenkle og redusere rapporteringsbyrder. Foto: Fred Marvaux, European Union 2020

Under Corporate Disclosures-konferansen i London 27. november, skal Giulia Bottazzi, juridisk rådgiver i Europakommisjonen, ha adressert utfordringene under en paneldiskusjon.

– Vi er fullstendig klar over at førstegangsrapportering vil være en utfordring. Vær pragmatiske og bruk sunn fornuft, sa Bottazzi, ifølge Corporate Disclosures.

Hun skal videre ha påpekt at det vil være en læringskurve, og at de forventer at kvaliteten forbedres over tid. Bottazzi påpekte også at den nye Europakommisjonen ønsker å redusere byrden for selskaper.

Nytt fokus på forenkling og konkurransekraft

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har tidligere i november kunngjort en kommende omnibusforordning som skal forenkle og redusere rapporteringsbyrder knyttet til CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) og EUs taksonomi.

Von der Leyen opplyste at de vil bevare innholdet i lovene, men at de samler inn for mange datapunkter, som ofte er overlappende. Målet er å redusere denne byrden uten å endre lovenes kjerneinnhold.

EU har også gitt et klart signal om at forenkling står høyt på agendaen. Målet er å redusere rapporteringskrav med minst 25 % innen første halvår 2025. Dette kan gi betydelig lettelse for små og mellomstore bedrifter (SMBer) som står overfor nye krav.

Hva betyr dette for regnskapsførere?

For regnskapsførere som bistår kunder med bærekraftsrapportering, er det en forventning om pragmatisk tilnærming i førstegangsrapporteringen, som igjen gir rom for læring og kontinuerlig forbedring.

Videre er det viktig å følge med på kommende forenklinger og tilpasninger av juridisk rammeverk.

Anbefaling til regnskapsførere

Her er våre anbefalinger til deg som regnskapsfører:

Pragmatisk tilnærming:

Råd kundene dine om å fokusere på det viktigste og mest vesentlige først.

Fokus på kjerneinnhold:

Hjelp kundene dine med å identifisere de mest relevante dataene og unngå overrapportering. Ikke minst med riktig bruk av standarder som ESRS, LSME eller VSME.

Følg utviklingen:

Hold deg oppdatert på kommende endringer i regelverket, spesielt knyttet til forenkling og harmonisering som er relevant i forbindelse med bærekraftsrapportering.

Se klipp fra pressekonferansen her om omnibussforordningen med President Ursula Von der Leyen her.