Et knippe svært nyttige AI-tjenester
Trenger du hjelp til å lage proffe bilder av teamet ditt, oppsummere lange dokumenter, dokumentere bedriftens prosesser eller transkribere en lyd- eller videofil? Da kan jobben kanskje gjøres aller mest effektivt med kunstig intelligens.
Sommeren for to år siden hadde vi i disse spaltene en artikkel om «noen arbeidsoppgaver du lett kan overlate til kunstig intelligens». Det var fortsatt «early days» for generativ AI den gang: Dall-E 2 ble lansert bare noen uker før og var fremdeles utilgjengelig for de fleste, og det var ennå flere måneder før ChatGPT ble sluppet løs på verden og fikk alle til å snakke om kunstig intelligens.
To år senere er det nesten til å miste pusten av hvor fort utviklingen har gått: Nå finnes det verktøy som kan skrive, oppsummere, korrekturlese eller for den saks skyld oversette tekster med til dels stor grad av nøyaktighet. Fotografier og bilder kan produseres ved bare å skrive en linje om hva du ønsker å få illustrert. Selv videosnutter kan nå fremstilles ved hjelp av enkle tekstlinjer – selv om de fleste sånne verktøy kan ha godt av noen måneder eller uker til med videreutvikling.
Tiden er med andre ord kommet for å lage en ny oversikt over oppgaver som kunstig intelligens kan hjelpe deg med.
«Proffe» fotografier av hele teamet
Si ifra hvis dette høres kjent ut: Alle i selskapet har plutselig blitt fire-fem år eldre siden bildene på websiden ble tatt, og bildene av de nyansatte ser uansett helt annerledes ut enn de andre.
Tiden kan være moden til å leie inn en fotograf som tar proffe bilder av alle sammen – de bidrar fremdeles med en je ne sais quoi som maskinene ikke helt matcher – eller kanskje dere vil prøve noe annet. Nå går det nemlig an å laste opp et knippe selfier som de ansatte tar selv, og få dem omdannet til noen riktig så fiffige bilder.
Med litt flaks kan dere også få bildene relativt konsekvente. Resultatet blir naturligvis ikke like godt som en ordentlig fotograf kan gjøre det, men kostnaden blir bokstavelig talt en brøkdel. Faktisk er denne prosessen nå blitt så vanlig å håndtere med kunstig intelligens at vi fant rundt et dusin tjenester som gjør det.
Én av dem heter PFP Maker, og den har sågar en gratisversjon du kan bruke for å prøve ut teknologien. Andre vil, med noen timers ledetid, produsere noen titalls versjoner å velge mellom, alt for summer fra rundt 20 til litt over 30 dollar. For deg som vil teste ut noen alternativer, er følgende noen av tjenestene som trekkes frem av ulike «eksperter» på internett: Aragon AI, Alter AI, Headshot Pro, Insta Headshots, ProPhotos eller Snap Headshots.
Oppsummering av tunge dokumenter (eller websider)
Har du noen gang vært nødt til å slite deg gjennom en dårlig skrevet pdf på 35 sider, på engelsk, for å kunne forklare innholdet i den til noen andre? Det er nå blitt et kroneksempel på en AI-oppgave, og en tjeneste som heter Claude.ai gjør dette ganske bra – selv på norsk!
Faktisk har flere norske aviser nå tatt i bruk dette verktøyet til å gjøre oppsummeringer av sine egne artikler, for å gi leserne en enkel, kortfattet introduksjon i artikkelens hovedpunkter. Når du først har lastet opp pdf’en (eller andre formater, verktøyet støtter flere), kan du forresten stille verktøyet spørsmål om innholdet i teksten. Det er et ganske imponerende skue å se hvilke spørsmål du kan få svar på bare sekunder etter at teksten er lastet opp.
Et annet verktøy som gjør noe tilsvarende med websider, er perplexity.ai. Du kan bruke denne tjenesten i en nettleser akkurat som ChatGPT, men hvis du bruker Chrome som nettleser, har de en extension/utvidelse som du kan installere og bruke til blant annet å stille spørsmål til innholdet på siden. Et viktig fortrinn for Perplexity, er kildehenvisningen i svarene som tjenesten gir – de er nyttige for verifikasjon, siden det meste av generativ kunstig intelligens er kjent for å kunne «hallusinere» fra tid til annen.
«Stenografering» av video eller tale
Opp med en hånd hvis du noen gang har vært i følgende situasjon: Du har tatt opp et videomøte og skulle veldig gjerne hatt alt som ble sagt der skrevet ned som tekst (altså transkribert). Da vet du at det ville tatt deg flere timer å gjøre det selv, og det ville vært dyrt å sette noen andre på jobben. Dessuten ville de kanskje ikke klart å få med seg alle fagbegreper, bransjesnakk eller nyanser.
Denne jobben kan kunstig intelligens nå overta. Og for alle som snakker norsk er det (i skrivende stund) ett transkripsjonsverktøy som håndterer dette bedre enn alle andre. Det er gratis, det er produsert av VG, og det heter JoJo. Dessverre for PC-brukere, fungerer det enn så lenge bare på Mac (og ikke altfor gamle Mac’er heller).
Vi omtalte én sånn tjeneste i vår forrige artikkel også, men VGs verktøy er signifikant bedre – mer funksjonalitet, mer nøyaktig transkripsjon, og mye bedre dialektforståelse enn noe annet vi har sett. JoJo vil neppe gjøre jobben helt perfekt, men du vil ha et veldig godt utgangspunkt dersom du kan ta deg tid til litt lett korrekturlesning.
Dette betyr også at hvis du for eksempel har fått tips om en podcast (eller en youtube-video, eller noe annet du kan spille av på Mac’en din), kan JoJo transkribere den og så kan du få Claude, Perplexity eller en av de andre tjenestene til å lage en oppsummering.
Dokumentere prosesser og lage opplæringsmateriale
Hvis du noen gang har hatt behov for å dokumentere utførelsen av en gitt oppgave, for eksempel i et bestemt verktøy – sånn at alt blir akkurat riktig «etter min metode» – vet du at det kan være litt av et styr: Du må ta skjermdumper, påføre hvilke knapper som trykkes i skjermbildet til enhver tid, kanskje skrive ned hvilke tastatur-snarveier som kan være nyttige, og så skal sluttresultatet presenteres i en pdf – og kanskje til og med i en video?
Så langt som vi er kommet i denne artikkelen nå, har du sikkert skjønt tegninga for lengst: Dette er en jobb kunstig intelligens kan hjelpe deg med – for eksempel en av tjenestene Guidde.com eller Scribe.
Dette er nesten som å spille inn en makro i Excel: Du trykker på «record», gjør de nødvendige tastetrykkene, fyller inn data og fullfører oppgaven, og når du er ferdig ligger alt klart til å bli redigert eller tilpasset akkurat sånn som du ønsker det. Skjermbilder er tatt, og der er det uthevet hvor brukeren skal trykke. Tekster er notert og kan tilpasses så de blir akkurat passe generiske. Kort sagt: Jobben du kanskje ellers ville brukt timer eller dager på, kan unnagjøres på noen minutter.