Noen arbeidsoppgaver du lett kan overlate til kunstig intelligens

Bildebehandling, tekstproduksjon, møtereferater og annet – kunstig intelligens kan hjelpe deg med mye rart, og her er et knippe nettjenester som gjør akkurat det. Noen av dem er til og med nærmest skremmende effektive.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Det begynner å bli smått utrolig hva kunstig intelligens og «roboter» står klar for å hjelpe deg med. Her er et knippe eksempler på ting du kan prøve ut – på eget ansvar. (Illustrasjonsfoto: Taiki Ishikawa/Unsplash)

Vi har tidligere skrevet mye om kunstig intelligens (AI), for eksempel om hvordan den kan bidra direkte i regnskapsarbeidet, brukes mot hvitvasking, eller misbrukes av kriminelle.

Nå tenkte vi derimot å skrive om fremveksten av noen nyttige tjenester på internett, som enten gratis eller billig kan hjelpe deg med en lang rekke oppgaver som er vanlig i moderne kontorarbeid. De fleste av oss kjenner nå til Google Translate og ulike varianter av stavekontroll, men til denne artikkelen har vi funnet frem noen verktøy som går litt dypere.

Ett av verktøyene kan «lytte» til lyd- og videofiler og skrive ned alt som sies, et annet kan ta bilder med for lav kvalitet og gjøre dem bedre, men vi skal begynne med det som – i hvert fall i teorien – burde skremme en journalist mest: En tjeneste som bruker kunstig intelligens til å gjøre research og skrive tekster, om nesten hva som helst og på norsk.

De aller fleste verktøyene vi nevner her, tilbyr forresten en gratis versjon (enten med enklere funksjonalitet eller øvre grense på bruken). Så hvis du finner noen av dem interessante, er det lett å prøve dem ut selv (på eget ansvar, naturligvis)!

«Tekstforfatter på boks»

Rytr kan blant annet ta kulepunkter og gjøre dem til et helt blogginnlegg, eller ta en eksisterende tekst og gjøre om på formuleringene. Det kan dessuten ta grunnrisset av en idé og gjøre automatisert research for å finne mer informasjon om punktene du har beskrevet.

Vi har selvsagt testet tjenesten. Vi ville få Rytr til å hjelpe oss med å skrive en sommerhilsen som kan sendes ut på e-post til de ansatte, og vi ga tjenesten følgende punkter som input:

  • Takk til alle for innsatsen i første halvår
  • Det var vanskelig da Birger sluttet, men alle har stått på og gjort en god jobb
  • Spesielt årsoppgjøret ble krevende i år
  • Nå tar vi en velfortjent ferie
  • Sees tilbake på kontoret igjen i august

Resultatet vi fikk tilbake, viser at maskinen helt tydelig har forstått oppdraget – selv om den kanskje var litt bokstavelig på dette med når ferien er over, og litt knipen på hvor lange sommerferier vi egentlig har i Norge:

Emne: Årlig gjennomgang

Hei alle sammen,

Takk for innsatsen de siste seks månedene. Vi har sett noen tøffe tider de siste ukene med Birgers avgang. Men jeg er veldig fornøyd med hvor hjelpsomme alle har vært, og vi klarte oss sammen. Spesielt årsoppgjøret var ganske krevende i år, men nå er det unnagjort og vi kan få litt velfortjent hvile.

Vi er tilbake på kontoret 1. august. Inntil da, nyt fridagen din og ha en flott sommer!

Med vennlig hilsen,

{avsenders navn}

Vanskeligere med faglig innhold

Nå var dette en litt enkel oppgave, og vi ønsket derfor å se hva «maskinen» kunne skrive om en virkelig, regnskapsfaglig problemstilling. Her er den beskrivelsen vi ga om hva teksten skulle inneholde:

Derfor er det viktig for arbeidsgivere å gjøre utbetaling av feriepenger på riktig måte. Slik kan regnskapsfører bistå.

Tjenesten sier også at den kan gjøre en bedre jobb hvis du oppgir noen nøkkelord – faktisk flest mulig opptil 125 tegn. Vi tastet derfor inn noen vi mente burde være av relevans for oppgaven:

feriepenger regnskap lønn regnskapsfører ansatt utbetaling lovverk regler arbeidsgiveravgift sommer ferie

Resultatet som kommer ut er i og for seg hele, norske setninger som på sitt vis er forståelige, men det må vel være lov å si at den faglige tyngden kanskje ikke overbeviser helt:

«Arbeidsgivere må være klar over viktigheten av å betale feriepenger til sine ansatte. Regnskapsfører er den som bistår i denne prosessen ved å beregne og utstede betalingen. De er også ansvarlige for å sørge for at all nødvendig informasjon er gitt for å gjøre det.»

Til denne artikkelen har vi bare forsøkt dette ene verktøyet, som har en gratisversjon man kan bruke til å generere tekster på inntil 5 000 tegn pr. måned. Men flere andre verktøy gjør tilsvarende ting; HyperWrite, Jarvis, WriteCream og Simplified blant dem, og vi kan naturligvis ikke utelukke at en annen tjeneste kan skrive bedre om problemstillinger vedrørende norske regnskapsregler – selv om vi tviler.

Men for deg som av og til behøver å skrive enkle tekster og kan behøve litt hjelp, kan dette kanskje være noe å eksperimentere med i ledige stunder?

Hva ble sagt i møtet?

De færreste blant oss kan (eller gidder) å skrive ned alt som blir sagt i et møte. Kanskje tar vi ikke notater engang, og da blir resultatet ofte at ingen gjør det alle trodde noen lovet å gjøre i møtet – eller at noen gjør det stikk motsatte av hva alle trodde de ble enige om (men som ingen ba om).

I slike situasjoner kantjenester som Amberscript hjelpe. Dette er et transkripsjonsverktøy, hvilket betyr at det kan tygge gjennom lydopptak av en eller flere personer som snakker og gjøre det som blir sagt om til tekst. Så hvis du gjør en innspilling av et møte – enten via en mobiltelefon i rommet, eller som et opptak fra Teams – kan du få en nedtegning av hva alle har sagt (husk bare at du bør gi beskjed om at møtet spilles inn).

Selv om Amberscript faktisk fungerer sånn tålelig greit på norsk (samt en svært lang rekke andre språk), er tjenesten absolutt best på å forstå personer som snakker t-y-d-e-l-i-g, og helst på bokmål. Altså ikke helt ulikt folk som er født og oppvokst i Oslo.

Her er det naturligvis vanskeligere å sette opp et eksempel, men tjenesten tilbyr en testversjon som du selv kan bruke til å transkribere et lydopptak på inntil 10 minutter helt gratis.

Se det store bildet klarere

Tekst er én ting, men et bilde sier mer enn tusen ord – så sant du finner et bilde som er godt nok til at du kan bruke det. Hvis oppløsningen derimot er for dårlig, kan Let’s Enhance ordne det. Denne tjenesten bruker kunstig intelligens til å legge på de pixlene (også kalt bildepunkter) som mangler, sånn at bildet fremdeles ser helprofft ut selv om du trenger å forstørre det litt.

LetsEnhanceIt.png

Eller er bildene i sort/hvitt, mens du gjerne skulle hatt dem i farger? Med ImageColorizer kan du få gamle sort/hvitt-bilder fargelagt på null komma svisj – eller du kan gjøre dem skarpere (og det finnes mange slike tjenester).

Kanskje du ikke har noe bilde i det hele tatt, men trenger å illustrere et produkt, en tjeneste eller noe annet? Eller er den situasjonen du vil illustrere litt betent eller vanskelig, slik at du ønsker et bilde av et menneske uten å risikere at noen kan bli identifisert og forbundet med det som illustreres?

generated_photos_5e6882466d3b380006f099fd.jpgDa kan det være nyttig å vite at Generated Photos kan skape helt naturtro ansikter av personer som ikke finnes, med stor grad av fleksibilitet på hvilke parametre som skal justeres. De har 2,7 millioner gratis AI-genererte ansikter å velge mellom – for eksempel finnes denne damen ikke i virkeligheten.

Men du kan også få generert «artistiske» illustrasjoner til ting, for eksempel gjør Hotpot.ai veldig mye forskjellig. Noe av det de tilbyr, er «AI Art Maker», som går ut på at du forteller bot’en hva slags kunstverk du vil ha, og så genererer den det. Her er det vi fikk fra gratisversjonen da vi ba om «an accountant working overtime in his office while the sun sets behind him»:

Accountant_HotPot.pngSlike «kunstverk» er også tilgjengelig i en større versjon, men da må du altså betale for tjenesten.

Ekstremt raskt utvikling

Nå er det ikke alle blant oss som driver med tekst- eller bildebehandling i vårt daglige virke, men det er uansett et faktum at kunstig intelligens griper om seg på stadig flere områder:

Sjakkgeniet Magnus Carlsen har hatt stor glede av å bryne seg på programmet Stockfish som har brukt AI til å «tenke frem» helt nye trekk som har skapt variasjon i spillet. Millioner av mennesker bruker jevnlig programmer som Duolingo for å lære seg nye språk på en mer effektiv måte, fordi programmet skjønner hva du trenger å øve mer på.

Så uansett hva du gjør til daglig, er det sannsynligvis bare er et spørsmål om tid før noen finner ut hvordan kunstig intelligens kan hjelpe deg med akkurat dine arbeidsoppgaver – eller med arbeidsoppgaver du hittil ikke har trodd har vært mulig å utføre. Og denne utviklingen vil i mange tilfeller skje eksponensielt, for i motsetning til oss mennesker, er det sånn datamaskiner lærer.