Når regnskapsførere har hovedrollen i filmer eller serier

Av uforståelige årsaker er det advokater, politifolk eller helsepersonell som er de «sexy» yrkesgruppene på film og TV. I anledning påsken har vi blinket ut noen unntak – alternativer som gir regnskapsførere og -faget sin (rettmessige) anledning til å skinne.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
KREVENDE JOBB: I Netflix-serien Ozark har Jaxon Bateman noen krevende år på jobben. (Foto: Netflix)

«Your honor, I object!».

Eller «You have the right to remain silent!». Eller bare «Clear!» (helst etterfulgt av et elektrisk zapp idet hjertestarteren fyres av).

Det er kanskje mer schwung over sånt enn det ville vært av «Delkredereavsetningen din er utilstrekkelig!» eller «Bankavstemmingen går ikke opp!», men likevel: Hvorfor må det være så langt mellom hver gang vi ser en film eller TV-serie hvor noe handler om regnskap eller regnskapsfaget?

Ligger det i hvilke problemstillinger faget åpner for å belyse? Når noen rammes av en sjelden sykdom, er det lett å bevege publikum med historier om hvordan pårørende reagerer, hvordan leger og eksperter studerer symptomer på jakt etter årsaken, eller hvordan pasienten selv opplever situasjonen. Og så krydrer manusforfatterne det hele med glimt fra helsepersonellets reaksjoner, privatliv og/eller evne til å ha seg i et bøttekott mellom operasjoner og legevisitter.

Stort sett skurkestreker

Når regnskapsførere en sjelden gang dukker opp, er de vanligvis innadvendte og/eller sosialt klønete – det amerikanerne kaller «typecast». (Om du vil deg selv så vondt at du ønsker å se hvor dårlig det kan gjøres, har du alltids kortfilmen «The Jungle of Accounting») Men det finnes noen unntak hvor regnskapsførere og -faget plasseres i eller nær historiefortellingens kjerne. Og her sier vi bevisst ikke at det finnes hederlige unntak, for stort sett handler det om kjeltringer.

Amerikanske Ozark (Netflix) er et godt eksempel. Manus til denne kvalitetsserien er ført i pennen av Jason Dubuque, som også skrev The Accountant (en film vi tidligere nevnte i artikkelen Seks filmer alle regnskapsførere må se). Her må økonomirådgiver Marty Byrde flykte fra hjembyen Chicago sammen med familien fordi hans forretningspartner har underslått midler fra et meksikansk kokainkartell. Kartellet tvinger ham til å slå seg ned i en litt doven ferieby hvor han må klare å hvitvaske 500 millioner dollar over en femårsperiode, «or else…».

Før vi går over på dokumentarfilmer og -serier, må vi ile til og si at det også finnes hederlige regnskapsførere på fjernsyn. Den ferske, australske komiserien Colin fra Regnskap (NRK) har riktignok lite regnskapsfaglig å by på, men det veier den visst opp for i romantikk, slapsticks og forviklinger. Anmeldelser på imdb.com tyder på at de åtte halvtimesepisodene kan tjene som fornøyelig tidtrøyte, uansett hvor du jobber.

Dokumentargenren

Selv om regnskapsførere flest trekker en tydelig skillelinje mellom sitt eget fag og «det de finansfolka driver med», kan den distinksjonen være vanskeligere  å se for utenforstående. Derfor skal det ikke stikkes under stol at finanskrisen i 2008 trolig bidro til å gi regnskapsførere et dårlig rykte.

Flere filmskapere har sett på hva det var som gikk galt, og det er vel verdt å nevne en av dem, som (i skrivende stund) ligger i åpen fullversjon på Youtube: Charles Fergusons film Inside Job vant Oscar for beste dokumentarfilm i 2011. Ferguson har tatt for seg «den systematiske korrupsjonen som finansbransjen utøver i USA, og konsekvensene dette påfører samfunnet». For «star power» kan det legges til at kommentarsporet leses av ingen ringere enn Matt Damon.

For deg som har Netflix, er det også to dokumentarserier det kan være verdt å få med seg:

Money, Explained er en serie fra 2021, produsert av Vox som en spin-off fra deres andre serie (som her bare «Explained» og tok for seg alt mulig rart). Nå ser denne serien strengt tatt mer på penger som fenomen enn på regnskap som fag, men det er likevel mye å plukke opp gjennom de fem episodene om henholdsvis finanssvindel, kredittkort, studielån, gambling og pensjon.

Dirty Money er en annen serie, som gjennom to sesonger tar for seg korrupsjon, obligasjonssvindler, kreativ bokføring og veldig mye mer. Det hele begynner med et dypdykk ned i Volkswagens diesel-svindel, før det går via forhold som tvilsomme forretningsmetoder i både legemiddelbransjen og lønnesirupindustrien, til å undersøke hvordan Donald Trump klarte å fremstille sin ruskete finanskarriere på en måte som åpnet dørene til det hvite hus for ham.