Regnskap Norge-podden: Formuesskatt svekker små og mellomstore bedrifter

For at små og mellomstore bedrifter skal fortsette å eksistere, så må det gjøres noe med formuesskatten på arbeidende kapital, sier ukens gjest Julie Brodtkorb.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund, snakker om formuesskatt i Regnskap Norge-podden.

Julie Brodtkorb er tidligere folkevalgt og statssekretærHun er også leder av representantskapet i Norges Bank, leder i Kringkastingrådet, og administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund (MEF).

MEF er en av de 11 næringsorganisasjonene som utgjør Skattealliansen. Alliansen ønsker å avvikle formuesskatt på arbeidende kapital.  

– Regnskap Norge støtter arbeid som bidrar til å stimulere norsk næringsliv og verdiskaping. Vi støtter derfor Skattealliansens arbeid, sier Regnskap Norge-poddens vert, Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge. 

MEF-direktøren påpeker at Norge er avhengig av trygge arbeidsplasser, og lurer på om politikerne har glemt hvem som faktisk sørger for Norges velferd. 

– Enhver kommune er avhengig av å ha bedrifter som er skattepliktige, og da må du ha et overskudd. Det er det Norges velferd er bygget på, ikke Oljefondet. Oljefondet er fint å ha når du sitter i budsjettkonferanser og har noen valgløfter du plutselig må innfri. Men det er de små og mellomstorebedriftene som driver velferden i Norge. Det virker det som politikerne har glemt, sier hun. 

Skatt på arbeidsplasser 

Debatten om formuesskatt har i forkant av valget dreid seg om hvordan denne slår ut på en liten andel nordmenn. Det er uheldig når den ikke dreier seg om dem skatten faktisk rammer. Rune mener språket er utfordrende og at begrepet formuesskatt i seg selv er misvisende. 

– I denne diskusjonen bør vi bruke andre begreper. Når vi snakker om formuesskatt på arbeidende kapital er det faktisk skatt på arbeidsplasser vi snakker om, sier han.  

– Det er viktig at alle ansatte i små og mellomstore bedrifter i hele Norge får innsikt i hvordan formuesskatten fungerer, bekrefter Brodtkorb. 

Det er ikke synd på Stordalen og Witsø 

Lavere formuesskatt handler ikke om rikinger som kan drikke mer champagne og gå med fine solbriller, sier Julie Brodtkorb. 

– Jeg blir lei meg når formuesskatt-debatten på en side handler om rikinger som vil fjerne formuesskatten og på den andre siden om rikinger som vil beholde den. Det er ikke dem denne skatten handler om, sier MEF- direktøren. 

Brodtkorb inviterer politikerne ut til brakkeriggene. Da skal de få høre hva formuesskatt faktisk dreier seg om, mener hun.  

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC