Forberedelsene du bør gjøre før årsoppgjøret

Ennå ikke kommet helt i gang med årsoppgjøret? Da kan det være lurt å høre tipsene fra Regnskap Norges eksperter før du setter ordentlig i gang. Her er noen av hovedpunktene.

Del
Med tipsene fra Rakhee Malhotra og Jan-Arild Steen kommer du raskere i mål med årsoppgjøret!

Det er allerede noen uker siden Regnskap Norges eksperter Rakhee Malhotra og Jan-Arild Steen avholdt et webinar breddfullt med tips til hvordan du bør forberede deg til årsoppgjøret.

Veien til ferdig levert årsoppgjør kan være lang og tornefull, og noen av disse tipsene tåler så absolutt å gjentas. Her har vi noen av de mest sentrale hovedpunktene, samt lenker til noen ressurser som kan være nyttige i arbeidet ditt.

Viktig med godt forarbeid

Før årsoppgjøret kan starte, må du kontrollere at avstemt saldobalanse foreligger, og at du har den nødvendige dokumentasjonen på alle vesentlige poster. Denne dokumentasjonen (altså selve bilaget) trenger ikke ligge vedlagt, men det må være tydelig merket hvor du finner den – for eksempel med bilagsnummer og år.

– Det er viktig å kontrollere at dokumentasjonen du har fremskaffet, bekrefter saldoene i balansen. Hvis du finner mangler eller uoverensstemmelser, må disse følges opp sånn at du har den nødvendige dokumentasjonen – som stemmer overens med saldoene, sier Jan-Arild Steen, som er Statsautorisert regnskapsfører og Seniorrådgiver i Regnskap Norge.

Han legger til at også resultatet må også kontrolleres. Det er ikke helt uvanlig for regnskapsforetak å ha noen kunder som ikke kan telle forbi ti uten å ta av seg både sko og sokker, og derfor er det lurt å gjøre stikkprøver:

– Forsikre deg om at den tilgjengelige dokumentasjonen har dusinet fullt av husleier, strømregninger og andre månedlige fakturaer som det er naturlig å få tolv av i løpet av et år. Det er en enkel, men ofte nyttig, stikkprøve å ta, sier Steen videre.

Det (relativt) nye vesentlighetsbegrepet

Fra og med regnskapsåret 2022 ble vesentlighetsbegrepet innført i regnskapsloven. Det tilsier at en opplysning er vesentlig dersom utelatelse av, eller feil i, en slik opplysning med rimelighet kan forventes å påvirke beslutninger som brukeren av regnskapet måtte ta.

Reglene sier riktignok ikke noe om hvilke beløp eller størrelser som gjør en opplysning vesentlig, så her er det opp til deg som regnskapsfører og profesjonell å vurdere om en opplysning er vesentlig. Dette er vurderinger som kan kreve litt tankevirksomhet, og de to ekspertene snakker litt mer inngående om dette i webinaret.

– Hvis det koster mer å finne ut av et avvik, enn størrelsen på selve avviket, er det ganske naturlig at det er uvesentlig. Men det er et spenn her, og derfor er dette egentlig opp til regnskapsfører; det er dere som kjenner kunden, og kjennskap til kunden må ligge til grunn for å avgjøre hva som er vesentlig, sier Rakhee Malhotra. Hun er Statsautorisert både som regnskapsfører og revisor, og Fagansvarlig kurs og kompetanse i Regnskap Norge.

Et sentralt poeng er uansett at slike vesentlige avvik må følges opp.

Når ting skjedde

En annen vesentlig oppgave er å vurdere om det er inntekter og kostnader som tilhører 2024 og ikke 2023 – disse må i så fall periodiseres. Her er det viktig å ikke glemme bonus og eventuelle lønnsavregninger. Likeledes må du vurdere inntekter og kostnader i starten av 2024. Finner du noe som tilhører 2023, må også dette periodiseres.

– Her er vi også på hendelser etter balansedagen. Snakk med kunden – har det skjedd noe internt i bedriften som kan påvirke dens fremtidige situasjon? Hva med utenfor bedriften? Det er viktig å spørre om det har skjedd noe i verden som kan komme til å påvirke bedriftens fremtid, sier Steen.

Både Steen og Malhotra understreker at dette er generelle punkter, og at webinaret går en del mer i detalj om hva du skal og bør gjøre. Webinaret egner seg derfor særlig godt til ferske produsenter av årsoppgjør, men de presiserer at det fint kan være en oppfriskning for alle.

En nyhet av året er at skattemeldingen ikke skal sendes inn på RF-skjemaer. Akkurat dette webinaret snakker imidlertid ikke om skattemeldingen, men det har Regnskap Norge tatt for seg i andre typer materiale som er produsert (se faktaboksen).

Her kan du finne mer om årsoppgjør og skattemelding 2023:

Årsoppgjøret:

Skattemeldingen: