Det er ingen skam å snu!

Vi fortsetter kampen for å få våre myndigheter og politikere til å forstå hva millimeternøyaktigheten de etterstreber faktisk innebærer. 

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Christine Lundberg Larsen, Karl-Asbjørn Kjennerud og Sigbjørn Gjelsvik under Regnskap Norges forenklingsdebatt på Arendalsuka.

Vi er tilbake fra Arendalsuka hvor vi debatterte hvordan millimeterregler, som for naturalytelser, står i veien for forenklinger og kompliserer hverdagen for næringsdrivende. Politiker Sigbjørn Gjelsvik, som satt i panelet, uttalte selv at han var glad for at han ikke er arbeidsgiver. Det sier litt når politikerne selv oppfatter regelverket som problematisk å etterleve.

Fikk du ikke med deg debatten? Vi har publisert opptaket av den.

Regnskap Norge i Aftenposten om naturalytelser

Etter debatten ventet Aftenposten med journalist og fotograf, hvor intensjonen var å løfte et regelverk som med sitt omfang er umulig å praktisere.

Fredag ble saken publisert og kom på forsiden av avisen (artikkelen er for abonnenter). 

Utsnitt fra AftenpostenVi merker oss at statssekretær Næsje i Finansdepartementet viser til at det ikke er noen endring i at fordeler i arbeidsforhold er skattepliktig. Det som ikke nevnes er at rekkevidden i de nye reglene går langt utover det som har vært omfattet og praktisert tidligere.

I tillegg kommer alt kontroll- og merarbeidet som er løftet over på arbeidsgiver. Likeså vises det til økt gavegrense. Heller ikke den er en god tilflukt.

I motsetning til Næsje vil vi aldri tørre å anbefale å ikke holde oversikt over noen av de eventuelle rabattene som den ansatte får, fordi det må dokumenteres om en er innenfor eller utenfor grensen. En vil aldri kunne forutse når en rabatt (eller en kaffekopp som i eksempelet til Aftenposten) blir tungen på vektskålen.

Det som er helt rett når det gjelder kaffeavtale-eksempelet i artikkelen, er at det er snakk om småbeløp. I stedet for å argumentere for at det er innenfor gavegrensen, mener vi det illustrerer det meningsløse i å påføre næringslivet så mye byrder for så lite. Det må være lov å tenke kost / nytte!

Vi står fast ved at reglene om naturalytelser er umulige å praktisere og forholde seg til riktig. Hvis det ikke skjer endringer er det helt uunngåelig at regelverket vil skape ufrivillige lovbrytere, eller at man rett og slett gir opp å prøve å følge det. Det er en skummel utvikling. Derfor fortsetter vi kampen for å få våre myndigheter og politikere til å forstå hva millimeternøyaktigheten de etterstreber faktisk innebærer. Sjelden har vel begrepet «det er ingen skam å snu» vært mer passende enn her.

Sirkulærøkonomi og bærekraft – i enorm utvikling

Det er tydelig at fokus på områdene bærekraft og sirkulærøkonomi har hatt en enorm utvikling siden forrige Arendalsuke. I år var det enda høyere trykk på hvordan ulike bransjer kan bidra, hva som kreves av det offentlige, hvordan dagens regelverk står i veien for omstillingen og hvordan vi kan bruke teknologien – og det er mange tunge næringslivsaktører som engasjerer seg og ser på hvordan de konkret kan bidra.

Årets program inneholdt 233 arrangementer med klima og miljø som hovedtema, og 30 av disse hadde sirkulærøkonomi eller bærekraft i tittelen.

Vi i Regnskap Norges deltok på en rekke arrangement, og i tillegg til vår egen debatt stilte jeg i panelet i tre andre; Hva er egentlig god sirkulær økonomi? Vi tester politikere, næringsliv og organisasjoner (arr: Framtiden i våre hender, Rethinking Economics Norge og Circular Norway) og ABC for sirkulære kommuner (arr: Circular Norway) og Sirkulærøkonomi – buzzword eller business? (arr: Elektroforeningen).

På besøk hos en foregangsbedrift 

I Arendal ble vi invitert til bedriften Nødlysteknikk AS, som i over tretti år har levert nødutgangsskilt til bygg. Helt siden oppstarten har bedriften hatt fokus på sirkulærøkonomi. Produkter som holder hele byggets levetid, tilstandskontroll via internett og et servicesystem for fabrikkoverhalte slitedeler har gitt Nødlysteknikk en unik miljøprofil.

Bedriftsbesøk hos Nødlysteknikk AS

Det er imidlertid ikke enkelt å få til lønnsomhet i et marked som i så stor grad vektlegger pris fremfor et produkts levetid, og med det dyrker bruk- og kastmentaliteten. Nødlysteknikk er derfor veldig fornøyde med at fokus på sirkulærøkonomi – og nødvendigheten av en omstilling – har økt, og håper at det vil bidra til økt vekst for bedriften.

Nødlysteknikk AS er virkelig et eksempel til etterfølgelse.

Arendalsuka er en god møteplass for å løfte viktige saker for næringslivet og bransjen, og gir oss god synlighet. Vi kommer tilbake i 2020!

Hilsen Christine

Bildecollage fra Arendalsuka