Regnskap Norge-podden: Regnskapsføreren er bedriftens mann eller dame

Regnskapsføreren kontrollerer ikke bedriftene. Hen sitter på innsiden, bidrar til beslutningstakingen og utvikler virksomhetene.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert
Ifølge Ingebjørg Harto, styreleder i Regnskap Norge, er regnskapsførerne en del av utviklingen, de er ikke i en kontrollsituasjon. Regnskapsførerne former virkeligheten. Foto: Moment Studio NHO

Det sier Ingebjørg Harto, styreleder i Regnskap Norge. Hun ble nylig gjenvalgt til leder av styret under foreningens generalforsamling. I ukens episode prater hun med Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, om året som har gått og foreningens retning i årene som kommer.

Men først, hva er det som motiverer styrelederen til å ta roret for landets autoriserte regnskapsførere?

– Regnskapsbransjen er næringslivets viktigste hjelper. Som regnskapsfører for flere hundre tusen av Norges foretak, både store og små, er regnskapsfører med på å sikre god kvalitet på den rapporteringen som skjer. I tillegg bidrar de til å gi veiledning til bedriftene om hvordan de skal styre virksomheten basert på regnskapstallene, men også basert på mye annet som regnskapsfører driver med.

– Næringsperspektivet har vært min driver hele tiden – hvor viktig det er å ha gode hjelpere for å virksomheter som er opptatt av å drive virksomheten sin. Enten du er rørlegger eller IT-sjef, så trenger du noen som styrer økonomien. Og det bidrar regnskapsfører med.

Ifølge styrelederen er virksomhetene avhengige av regnskapsføreren. – Regnskapsføreren sitter på innsiden av bedriftene. De er en viktig del av premissleverandøren inn i en virksomhets prioriteringer, strategiske beslutninger og styringsverktøy. Regnskapsførere er en del av utviklingen, de er ikke i en kontrollsituasjon. De sitter og former virkeligheten. Regnskapsfører er bedriftenes mann eller kvinne.

Regnskapsførers bredde

I løpet av sitt første år som styreleder, har Ingebjørg blitt overrasket over bredden til regnskapsføreren.

– Jeg var ikke i like stor grad klar over hva man driver med i tillegg til å være regnskapsfører: Konsulentvirksomhet, rådgivning, sertifiseringsordninger, utdanning på HR-siden og på andre felter. Det var jeg ikke så klar over – at man bredder seg litt mer. Det er klokt, sier hun.

Ingebjørg nevner bærekraft som ett av de områdene hvor regnskapsfører kan utvide sitt tjenestespekter.

– Det nye er bærekraftsrapportering. Det skjer så mye i samfunnet, og det skjer så mye på det regulatoriske området. Det blir stadig flere og komplekse regler. Samfunnet blir mer komplekst. Her kan regnskapsfører i enda større grad enn tidligere hjelpe bedriftene til å manøvrere. Enten ved å legge til rette for at de blir mer operative selv, eller ved å være der som hjelper, og selge de tjenestene i konkurranse med andre konsulenter.

– Det er ingen som kjenner bedriftene så godt, og som allerede er på innsiden av systemene til bedriftene. For bedriftene vil det være superrasjonalt å benytte en allerede eksisterende medhjelper, påpeker hun.

Rekruttering på agendaen

Ingebjørg forteller at foreningen er opptatt av rekruttering til bransjen.

– Det å rekruttere folk vil være kjempeviktig. Globale og nasjonale tendenser gjør at kvalifisert arbeidskraft er en mangelvare, både i norsk og europeisk næringsliv – og i regnskapsbransjen. Så rekruttering vil være en viktig sak.

– Vi ser nærmere på om Regnskap Norge, sammen med medlemmene, kan gjøre en større innsats for å løfte bransjen som en attraktiv arbeidsplass for folk med økonomisk kompetanse, og annen type kompetanse som regnskapsførerne tilbyr som del av sitt tjenestespekter.

Hør Regnskap Norge-podden på Spotify    

Hør Regnskap Norge-podden på Apple Podcasts    

Hør Regnskap Norge-podden på PC