Nytt i inkassoforskriften – endret maksimalsats for purregebyr

Hvor mye kan du nå ta for å sende gebyr? Hva er reglene for purregebyr og inkasso? Det svarer vi på her.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

1. juli ble inkassoforskriften endret.

Endringene førte til at du nå kan ta 1/20 av inkassosatsen på 700 kroner i gebyr. Det betyr at du nå kan ta 35 kroner i gebyr per purring.  

Reglene for purregebyr og inkasso 

Når vi først er i gang, la oss kjapt repetere reglene for når du kan ta purregebyr og når inkasso kan iverksettes.  

For å kunne ta gebyr må du vente til 14 dager etter forfall, før du kan sende en skriftlig purring på det utestående kravet. Etter nye 14 dager, kan du enten sende en ny purring eller et inkassovarsel.  

For at en sak skal kunne sendes til inkasso, må det alltids sendes et inkassovarsel. Hvis du ikke ønsker å ta gebyrer, kan du i realiteten sende inkassovarsel dagen etter forfall av kravet. I tillegg må du: 

  1. Sende skriftlig varsel via post eller  elektronisk på en betryggende måte. 
  2. Merke tydelig med «Inkassovarsel». 
  3. Ha en betalingsfrist på 14 dager. 

På inkassovarslet må det også komme tydelig frem at saken sendes inkasso eller overføres til et inkassobyrå for videre inndrivelse. 

Hvis kunden er uenig i kravet, kan du som hovedregel ikke sende saken til inkasso. Unntaket er hvis kunden åpenbart fremstiller grunnløse argumenter. Hva som regnes som grunnløse argumenter må du vurdere. 

Betryggende måte 

Hva er en «betryggende måte» i denne sammenheng? Når kravet er sendt til den folkeregistrerte adressen eller adresseinformasjonene som er oppgitt til kreditor, anses det som en «betryggende måte». Adresseinformasjon kan være postadresse, e-post eller telefonnummer. I tillegg andre betryggende elektroniske kanaler som Digipost inngå i begrepet.  

Forsinkelsesrenter 

I tillegg til purregebyr, kan du også ta renter hvis kunden ikke betaler i tide. Renten kan beregnes fra dagen etter forfallsdato på kravet. Renten ble endret til 9,25% fra første juli i år. Forsinkelsesrenten kan endres to ganger hvert år av Finansdepartementet.   

Mellom næringsdrivende 

Når kunden din er næringsdrivende eller offentlig myndighet, kan du velge å kreve Standardkompensasjon istedet for purregebyrer. Beløpet er nå på 400 kroner og kan kreves allerede dagen etter forfall.