Søk i konkurskarantener

Dersom du vil finne ut om en person har konkurskarantene, kan du søke i egen nettløsning.

Del
!
Artikkelen er over ett år gammel og innholdet kan derfor være utdatert

Brønnøysundregistrene lanserte tidligere i år en ny nettløsning for søk i konkurskarantener.

Slike søk kan være relevant i flere sammenhenger. For regnskapsførere er det eksempelvis relevant dersom du får mistanke om at en person uten offisielle roller i et foretak, kan være en reell rettighetshaver etter hvitvaskingsregelverket.

For å gjøre søk må du logge deg inn via ID-porten, men den du søker på får ikke beskjed om at du har utført søket. Du kan søke med hjelp av både navn og fødselsnummer.

Du finner søkeportalen her.

Hva får du svar på?

Søkeresultatet viser navn, fødselsår, kommune og karanteneperiode. Opplysningene er fra registreringsperioden for konkurskarantenen.

Hva innebærer en konkurskarantene?

Reglene om konkurskarantene finner du i konkursloven §§ 142 og 143.

Den som blir ilagt konkurskarantene får ikke stifte aksjeselskap, allmennaksjeselskap, forretningsavdeling av utenlandsk selskap, næringsdrivende stiftelse, samvirkeforetak og enkelte andre selskapsformer. I tillegg er det ikke tillatt å påta seg eller reelt utøve nye verv i slike selskaper, som for eksempel daglig leder eller styrerepresentant i karanteneperioden. Retten kan også fjerne personen fra eksisterende verv.

Konkurskarantene innebærer ikke forbud mot å eie aksjer eller drive ny næringsvirksomhet i form av enkeltmannsforetak eller ansvarlig selskap.

Konkurskarantene ilegges normalt for to år.

Du finner søkeportalen her.